Žute patalone i Montesori princip

Žute patalone nisu pantalone. Zapravo, jesu. Ali u snu jedne devojčice. Danas su blog posvećen detinjstvu, sa stručne strane. Bacite pogled.

                                                                            

Ono što je nas privuklo jesu objave o Montesori principima. I predstavljanje naslova iz Montesori edicije, zato što se u te knjige veruje. I koriste se u ličnom iskustvu i primeru.

U tekstu koji sledi predstavljen je naslov Tajna detinjstva.

„Znate li koja je moja tajna detinjstva?

Jedno osunčano dvorište – jedan bljesak iz dvorišta bakine i dekine kuće. Najranije detinjstvo provela sam kod bake u banatskom selu Dolovu. Mnogo sam volela moju baku. Pisala sam joj kasnije «Zahvalnice za maženje» koje je ona s ljubavlju čuvala. Jednom sam napisala jedan sastav o detinjstvu, u osnovnoj školi, nisam ga sačuvala. Ali sasvim sam sigurna da sam pisala o tom osunčanom dvorištu. Sećam se da su se svi rasplakali. Volela bih da imam danas taj sastav. Volela bih da otkrijem tajnu detinjstva. Čini mi se da je tajna mog detinjistva upravo u tom bljesku tog osunčanog dvorišta. Želim da verujem da je ta slika, taj kadar jarke svetlosti pobegao iz one prve 3 godine života, tog burnog perioda kojeg se zapravo ni ne sećamo. Pomislite samo koliko mora biti bitan taj period života, kad naši mališani koji toliko snažno sve proživljavaju docnije ne mogu da se sete ničega osim jednog parčeta neba.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.facebook.com/zutepatalone/photos/a.277316556245968/642919093019044/

A na ovom linku pročitajte o obeležavanju 150 godina od rođenja Marije Montesori, opet osvrtom na Tajnu detinjstva: https://www.facebook.com/zutepatalone/posts/639180510059569

Autorka tekstova: Tijana Adamov Ignjatović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd