Znate onu čuvenu rečenicu Prof.Mekgonagal “Zašto uvek vas troje?”

Znate onu čuvenu rečenicu Prof.Mekgonagal “Zašto uvek vas troje?” – Tim rečima bi se ukratko mogla opisati knjiga “Feliks, Net i Nika – i banda nevidljivih ljudi” poljskog pisca Rafala Kosika.

Ovo troje trinaestogodišnjaka se upoznalo prvog dana škole, kada su svi zajedno bili žrtve starijeg školskog nasilničkog dvojca. U svojoj nemoći su se zbližili i slatko osvetili. Feliks – dečak pronalazač koji svakom “tehničkom zvrku” daje smisao i upotrebnu svrhu. Net – čudo od dečaka programera i IT zavisnika. Nika – stidljiva povučena devojčica, koja poseduje paranormalne moći i nosi Martinke (za mene veoma ličan momenat). Kako dani odmiču genijalnost ovog trojca raste. Kroz knjigu uživamo u pričama u kojima su oni glavni junaci, koji uspešno rešavaju zbrkane situacije ili probleme na koje su naišli. Sa sve uživanjem ili možda strahom. Ponekad uz pomoć AI Manfreda, kojeg je Net “oživeo” ili uz mahanje repa Feliksovog crnog ruskog terijera po imenu Kaban. Ako mislite da znate u kakve situacije ovo troje upadaju, verujte mi da ne znate…

Knjiga je zaista zanimljiva. Ono što su nekada bili “5 prijatelja”, za nove generacije to mogu postati “Feliks, Net i Nika”. Izuzetno poučne knjige, koje decu uče da se ne treba plašiti ili stideti svojih drugačijih interesovanja, hobija, talenata. Priče baš ovakvu decu, koja su u današnje vreme neretko izopštena i ismejana od strane vršnjaka, prikazuju kao prave hrabrice i junake. Uz njih i njihove avanture male glavice će shvatiti da biti dete koje zanimaju knjige, kompjuteri, tehnika… nije sramota, da se treba time ponositi i uživati u svakom momentu. I takva deca imaju prijatelje i žele sve ono dečije što postoji na ovom svetu. Zašto ih menjati?

Knjiga koja je u Poljskoj obavezna kao lektira. Nadam se da će i kod nas biti prepoznata kao odlično štivo sa ozbiljnom porukom.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link

Autorka teksta: @blonde.loves.books

Autorka slike: @blonde.loves.books

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd