Zašto da te slušam? Nije fer!

Zašto da te slušam, pitaće tinejdžer. Nije fer, reći će mlađi brat ili sestra.

Svi se prilagođavamo novim okolnostima koje ovo vanredno stanje zahteva.

Kako odrasli, tako i deca!

Da li i vaša deca ponavljaju ova pitanja:

  • Zašto moram da te slušam?
  • Zašto moram da radim ono što ti kažeš?
  • Zašto moram da budem u kući?
  • Zašto ne mogu da se slobodno krećem gde želim?

Ili izgovaraju rečenice tipa:

  • Ma, neće se desiti ništa ako malo prekršim pravila.
  • Šta će se desiti ako te ne poslušam?

Ako vaša deca često ponavljaju ova pitanja ili se pitate zašto vas deca ne slušaju i zašto imaju potrebu da se inate ili krše pravila, onda je ovo tekst za vas.

Porodična pravila

Važna stvar koja određuje funkcionalnost porodice su i porodična pravila.

Porodična pravila su potrebna jer čuvaju porodicu i obezbeđuju sigurnost i predvidivost, a znamo koliko je to važno za decu.

Takođe, porodičnim pravilima se organizuje život, način porodičnog funkcionisanja, sistem vrednosti i verovanja.

Da bi se porodica uspešno nosila sa razvojinim zadacima i na adekvatan način prilagođavala zahtevima određenog razvojnog perioda, potrebno je da pravila budu fleksibilna.

To zapravo znači da se problemi mogu pojaviti ako u porodici:

  1. Pravila nisu dovoljno jasna ili ako su pravila izostavljena. Kada se o porodičnim pravilima nedovoljno ili retko govori, jer se ona uglavnom podrazumevaju, to vodi do haotičnih porodičnih odnosa. U ovakvim porodicama se često može videti da je došlo do zamena uloga roditelj-dete.
  2. Dominiraju kruta pravila koja se ne menjaju. Ovakva pravila doprinose komplikovanim porodičnim odnosima, što znači da se ne poštuju individualne potrebe članova porodica, da vlada frustriranost i nezadovoljstvo, kao i česta potreba da se krše pravila kako bi se zadovoljile potrebe.

Da rezimiramo: u funkcionalnim porodicama o pravilima se otvoreno komunicira, pravila su jasna i podložna promenama u skladu sa potrebama članova porodice.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: http://maminovreme.org/2020/04/zasto-moram-da-te-slusam/

Autorka teksta: Manuela Kamikovski

Untitled-1-400-x-400.png

Anđela, 17 godina: „Imam nastavnicu likovnog kojoj bih tako rado poklonila ovu knjigu. Ali ću onda imati keca do kraja godine.”

knjiga95-400.png

Dejan, 10 godina, prelistava Užasnu tetku: ,,Kako je tetka užasna, kad su sve tetke dobre”, ova nije dobra, kažemo, ,,jadno to dete s takvom tetkom.”

najgora_deca_na_svetu3.png

Boris, 10 godina: „Pročitao sam u Malom Zabavniku da Valijams nije napisao četvrti deo Najgore dece na svetu. Baš sam se razočarao. A da ga vi pitate da to ipak napiše, vi ga poznajete.”