Tugovanje mamuta ili skoro svi mitovi sveta

Tugovanje mamuta po sebi ne govori mnogo. Razgovori majke sa sinovima, s druge strane, govore sve.

Priče iz ove knjige ne moraju se čitati odjednom. Niti redom. Mitove čitate kako vas koji privuče. Možda pitanje sina Jandreka bude presudno za odabir.

Tugovanje mamuta nije tek još jedna enciklopedija s mitovima. To je priča o porodici. Knjiga je nastajala kroz razgovor majke sa sinovima, naročito mlađim, radoznalim, prepunim pitanjima o postanku sveta i svemu i svačemu.

„Da li ste znali da su u stara vremena relativno jednostavno klinasto pismo drevnih Sumera koristile i naprednije civilizacije sve do vremena Isusa Hrista?

Da li ste znali da je Muhamed propovedanjem islama među muslimanima i njegovim uvođenjem kao monoteističke religije pomirio do tada zavađena beduinska plemena?

Da li ste znali da se u Kini svakog proleća kuće ukrašavaju crvenom bojom i veštačkom vatrom kako bi se odbio demonski tigar Nijan?

Da li ste znali da Rome obavezuje takozveni „kodeks ponašanja”? Da, primera radi, govore istinu samo Romima, ali ne i gadžama (ne-Romima)? Da li ste znali da voće spoznaje dobra i zla iz Edenskog vrta nije jabuka nego smokva? I da li ste znali da je prema verovanju sibirskih plemena mamut po imenu Šeli stvorio svet i sve što na njemu postoji?”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://knjigazadusu.wordpress.com/2021/05/18/eva-jalohovska-tugovanje-mamuta-ili-skoro-svi-mitovi-sveta/

Autor teksta: Marko Jovanović

Kuca-od-medenjaka-400.png

David, 8 godina: „Kako to misliš, ja biram kraj, kako mogu ja da biram kraj, e daj baš da vidim tu knjigu…”

dev-med.png

Nikolina i Jasna, 13 godina:

– Zaaamisli, probudiš se i izrasle ti medveđe noge, šta bi radila?

– Skapirala da sanjam i nastavila da spavam…

NAJGORI-UCITELJI-400.png

Ema (8): „A ako ja kupim ovu knjigu mojoj učiteljici za rođendan, jel’ će ona da se naljuti?”