Tandrčak i Mamino vreme

Tandrčak je najnoviji roman Dejvida Valijamsa. Nije samo smešan deci. Inspirisao je i jednu psihološkinju da na osnovu njega porazmisli o ozbiljnim temama, kao što su: razmaženost, samoživost, prihvatljivi načini izražavanja neprijatnosti.

                                                             

Da li moje dete zna šta znači „lepo se ponašati“?

Ako hoćete da proverite da li dete razume šta se podrazumeva pod prihvatljivim ponašanjem, knjiga „Tandrčak“ koju je napisao Dejvid Valijams, izdavač Propolis Books je pravi izbor.

U nastavku teksta sa vama delim predlog kako da ovu knjigu koristite u cilju utvrđivanja znanja kod vaše dece o pravilima* ponašanja. *Važno mi je da napomenem da ja pod „pravila ponašanja“ pomislim na bonton, razumevanje i empatiju, moralne vrednosti, uvažavanje, kao i poštovanje ličnih i tuđih granica.

Šta vi podrazumevate pod „pravila ponašanja“? Da li ste ih jasno definisali u vašoj porodici?


Pre nego što pređem na predloge, imam jednu napomenu o knjizi!
Možda nama roditeljima i ne bude toliko duhovita kao što može biti deci, ali se provlače 3 važna pitanja o kojima svi treba da razmislimo:
1) Kada roditeljska ljubav postaje štetna po zdravlje deteta? Znamo li da prepoznamo kada grešimo?
2) Kakva treba da bude komunikacija unutar porodice? Znamo li da prepoznamo kada imamo problem?
3) Kako da se nosimo i kako da naučimo dete da se nosi sa frustracijama? Znamo li da prepoznamo koje su to situacije i šta nas koči?

Ovo su veoma važna pitanja od kojih zavisi funkcionisanje čitave porodice, zdravlje i zadovoljstvo svih članova porodice. Zato ću svakom od njih posvetiti poseban tekst.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: http://maminovreme.org/2020/05/tandrcak/

Autorka teksta: Manuela Kamikovski

vuk_koji_je_ispao_z_knjige.png

Đole, 4 godine: ,,Neću Malu Princezu, ja perem ruke, hoću Vuka, on ima dinosauruse.”

Tandrčak-za-sajt.png

Marko, sedam i po godina, govori tati koja dela Valijamsa mu fale preko telefona: ,,Andrmolja. Tučak. Različak…”, mi: ,,Tandrčak”, on:,,E taj.”

ogledalo_g_grimsa.png

Maša, 15 godina (riđokosa): ,,Ona što ima riđu kosu i što je menjala svet iza ogledala, je l’ postoji nastavak, šta je bilo kad je porasla?”