Tajanstveni uspavani svet iza Ogledala gospodina Grimsa

Tajanstveni uspavani svet krije se iza jednog sasvim posebnog ogledala. U jednom romanu neogične, pomalo mistične, dečje autorke, Dorote Terakovske, na portalu za književnost i kulturu čitanja, Sinhro.

Ogledalo gospodina Grimsa je nagrađivani roman poljske književnice Dorote Terakovske. Knjigu je kod nas objavila Izdavačka kuća Propolis Books 2017. godine u prevodu Anđelije Jočić.

„Čemu služi naziv kada nema onoga što imenuje”

Šta se dešava kada jedan vladar postane toliko silan i sebičan da mu niko ništa ne može? Kako se prirodna ravnoteža uspostavlja i ponovo uvodi red, i kakva je uloga pegave crvenokose devojčice u tim velikim i ozbiljnim situacijama?

Za Agatu su stari predmeti skrivali tajne i priče kojima se oduševljavala svakog dana kada je prolazila pored izloga antikvarnice, dok nije jednom odlučila da uđe. Tamo je otkrila čaroban svet ogledala i jedno od njih prepoznala kao svoje. Ubrzo kad je donela ogledalo u svoju sobu, Agata je otkrila njegovu čarobnu moć. Snaga ogledala je pomogla Agati da otkrije neka nova osećanja, nove svetove i potvrdi svoje prisustvo u alegorijskom svetu snova i mašte.

Ogledalo je oduvek bilo simbol istine i mudrosti. Ono označava um i dušu i predstavlja odraz natprirodne i božanske inteligencije. Čovekovo samopoznavanje često je u vezi sa odrazom koji nalazimo upravo u ogledalu. Kakvi smo i u fizičkom ali i u duhovnom smislu, možemo proceniti gledajući svoj odraz u ogledalu. Ono što vidimo u ogledalu ipak je privremeni svet, jer čim se sklonimo, nestajemo iz njegovog okvira. Ali šta ako taj privremeni svet nije istovremeno i odraz naše realnosti?

Ostatak teksta pročitajte klikom na: https://sinhro.rs/ogledalo-gospodina-grimsa-i-tajanstveni-uspavani-svet/

Autorka teksta: Branislava Ilić

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd