Tajanstveni uspavani svet iza Ogledala gospodina Grimsa

Tajanstveni uspavani svet krije se iza jednog sasvim posebnog ogledala. U jednom romanu neogične, pomalo mistične, dečje autorke, Dorote Terakovske, na portalu za književnost i kulturu čitanja, Sinhro.

Ogledalo gospodina Grimsa je nagrađivani roman poljske književnice Dorote Terakovske. Knjigu je kod nas objavila Izdavačka kuća Propolis Books 2017. godine u prevodu Anđelije Jočić.

„Čemu služi naziv kada nema onoga što imenuje”

Šta se dešava kada jedan vladar postane toliko silan i sebičan da mu niko ništa ne može? Kako se prirodna ravnoteža uspostavlja i ponovo uvodi red, i kakva je uloga pegave crvenokose devojčice u tim velikim i ozbiljnim situacijama?

Za Agatu su stari predmeti skrivali tajne i priče kojima se oduševljavala svakog dana kada je prolazila pored izloga antikvarnice, dok nije jednom odlučila da uđe. Tamo je otkrila čaroban svet ogledala i jedno od njih prepoznala kao svoje. Ubrzo kad je donela ogledalo u svoju sobu, Agata je otkrila njegovu čarobnu moć. Snaga ogledala je pomogla Agati da otkrije neka nova osećanja, nove svetove i potvrdi svoje prisustvo u alegorijskom svetu snova i mašte.

Ogledalo je oduvek bilo simbol istine i mudrosti. Ono označava um i dušu i predstavlja odraz natprirodne i božanske inteligencije. Čovekovo samopoznavanje često je u vezi sa odrazom koji nalazimo upravo u ogledalu. Kakvi smo i u fizičkom ali i u duhovnom smislu, možemo proceniti gledajući svoj odraz u ogledalu. Ono što vidimo u ogledalu ipak je privremeni svet, jer čim se sklonimo, nestajemo iz njegovog okvira. Ali šta ako taj privremeni svet nije istovremeno i odraz naše realnosti?

Ostatak teksta pročitajte klikom na: https://sinhro.rs/ogledalo-gospodina-grimsa-i-tajanstveni-uspavani-svet/

Autorka teksta: Branislava Ilić

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd