Svugde pođi, svojoj struci dođi 😂

Svugde pođi, svojoj struci dođi 😂 šta će medicinara više fascinirati od medicinskog štiva (iako ponekad zakukamo da nam je dosadno i suvoparno, ne verujte nam na reč 🤷‍♂️) a posebno kada je predstavljeno na tako kreativan, humorističan i slikovit način. Adam Kej je još u svojoj prvoj knjizi pokazao da čak i najsloženije funkcije ljudskih tkiva i organa može kroz simpatično-humoristična poređenja i uz neodoljivo vesele ilustracije učiniti razumljivim svakom čitaocu.

U knjizi Čudesna medicina: jeziva (a stvarna) istorija groznih bolesti i šašavih lekova je, po mom mišljenju, autor imao lakši zadatak jer je istorija medicine sama po sebi interesantna zbog što urnebesno komičnih, što prilično jezivih, a svakako svestranih lutanja lekara u potrazi za sredstvima i postupcima kojima će pomoći svojim pacijentima 😄 ova knjiga vratiće vas u drevni Egipat gde su iscelitelji pokušali da leče zubobolju stavljanjem mrtvog miša u usta, a zagnojenu ranu buđavim hlebom. Ovsena kaša bila je prvi dezodorans 😂 Ništa manje kreativni nisu bili ni stati Rimljani, koji su mokraću koristili za higijenu usne duplje, za ispiranje rana i dezinfekciju kože. Čak je jedan rimski imperator uveo “porez na mokraću” zbog njene široke primene 😄 Saznaćete zašto je u srednjem veku alkohol bio poznat kao “aqua vita” ili “voda života” (srednji vek kao “raj za alkoholičare” 😅), zašto trudnice nisu smele da gledaju u dlakave životinje i jedu riblje glave, a takođe i kako je bizarno izvođen prvi KPR (e to je tek neprijatno).

Na kraju knjige shvatićete koliko je put razvoja medicine zaista bio trnovit, koliko su lekari slepo lutali u mraku zbog tehnoloških nedostataka i često (ne namerno) donosili zaključke i sprovodili poatupke koji su išli nekad i na štetu pacijenata (poput “puštanja krvi”). Ipak svetlija tačka ove knjige je što ćete upoznati i velikane poput Hipokrata, Aristotela, Luja Pastera, Florens Najtingejl, Mariju Kiri i mnoge druge koji su čovečanstvo zadužili svojim doprinosom nauci.

Za kraj: najtoplija preporuka, ovo je edukativno-humoristična knjiga, ilustraciono prepogata koja se zaista čita sa uživanjem.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link

Autorka teksta: knjiga_za_dusu

Autorka slike: knjiga_za_dusu

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd