Subota sa knjigom – trilogija ,,Čarolija vremena”

Gledajući istorijske drame i čitajući fikciju koja u manjoj ili većoj meri romantizuje epizode iz prošlosti, uglavnom poželimo da se barem na pola dana nađemo u tako uzbudljivo dočaranim okolnostima. Da vidimo kako je zaista bilo živeti u ono vreme. Iskustvo pokazuje da  čovek savremenog doba uglavnom nije ni svestan sopstvene zavisnosti od svih olakšica koje nam je pružio tehnološki razvoj. Počev od električne energije bez koje u roku od pola sata mnogi od nas počinju da ,,kriziraju”. Otrežnjujuće iskustvo nam posreduju sve češći osvrti na vremeplovne  mogućnosti iz nešto realističnijeg ugla.

Zamislite tek šta biva kada se u slične okolnosti dovedu osobe bez trunke interesovanja za bilo šta iole starije od njih samih? Zapravo, ne morate ni da se bavite nagađanjima te vrste, kada su tu – knjige. Trilogija nemačke spisateljice Eve Feler, pod naslovom „Čarolija vremena” (Zeiten Zauber), u najkraćem se može opisati kao „Outlander za tinejdžere”. Ne dozvolite da vas zavara načelna pripadnost omladinskoj književnosti.

Magična gondola („Propolis Books“, 2014; orig. Die magicsche Gondel, 2011) počinje 2009. godine, u Veneciji. Tamo sedamnaestogodišnja Ana Berg iz Frankfurta provodi deo letnjeg raspusta. Ana prati svoje roditelje na službenoj dužnosti. Anin otac je arheolog – stručnjak za crkve iz poznog srednjeg veka, a majka fizičarka.

Od očevih ushićenih obaveštenja o najnovijim otkrićima u jednoj od palata daleko su joj zanimljiviji ajpod i dopisivanje sa najboljom drugaricom. Upravo je ponavljala razred, prilično je dezorijentisana po pitanju svojih ambicija i želja za budućnost. Pored toga, ono što o glavnoj junakinji sigurno znamo jeste da ima ozbiljnih poteškoća sa matematikom i liči na Majli Sajrus (?).

Ostatak teksta pročitajte klikom na link https://alittlerunaway.blogspot.com/2019/05/subota-sa-knjigom-trilogija-carolija.html?showComment=1558875002323

Piše: Isidora Đolović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4