Subota sa knjigom – trilogija ,,Čarolija vremena”

Gledajući istorijske drame i čitajući fikciju koja u manjoj ili većoj meri romantizuje epizode iz prošlosti, uglavnom poželimo da se barem na pola dana nađemo u tako uzbudljivo dočaranim okolnostima. Da vidimo kako je zaista bilo živeti u ono vreme. Iskustvo pokazuje da  čovek savremenog doba uglavnom nije ni svestan sopstvene zavisnosti od svih olakšica koje nam je pružio tehnološki razvoj. Počev od električne energije bez koje u roku od pola sata mnogi od nas počinju da ,,kriziraju”. Otrežnjujuće iskustvo nam posreduju sve češći osvrti na vremeplovne  mogućnosti iz nešto realističnijeg ugla.

Zamislite tek šta biva kada se u slične okolnosti dovedu osobe bez trunke interesovanja za bilo šta iole starije od njih samih? Zapravo, ne morate ni da se bavite nagađanjima te vrste, kada su tu – knjige. Trilogija nemačke spisateljice Eve Feler, pod naslovom „Čarolija vremena” (Zeiten Zauber), u najkraćem se može opisati kao „Outlander za tinejdžere”. Ne dozvolite da vas zavara načelna pripadnost omladinskoj književnosti.

Magična gondola („Propolis Books“, 2014; orig. Die magicsche Gondel, 2011) počinje 2009. godine, u Veneciji. Tamo sedamnaestogodišnja Ana Berg iz Frankfurta provodi deo letnjeg raspusta. Ana prati svoje roditelje na službenoj dužnosti. Anin otac je arheolog – stručnjak za crkve iz poznog srednjeg veka, a majka fizičarka.

Od očevih ushićenih obaveštenja o najnovijim otkrićima u jednoj od palata daleko su joj zanimljiviji ajpod i dopisivanje sa najboljom drugaricom. Upravo je ponavljala razred, prilično je dezorijentisana po pitanju svojih ambicija i želja za budućnost. Pored toga, ono što o glavnoj junakinji sigurno znamo jeste da ima ozbiljnih poteškoća sa matematikom i liči na Majli Sajrus (?).

Ostatak teksta pročitajte klikom na link https://alittlerunaway.blogspot.com/2019/05/subota-sa-knjigom-trilogija-carolija.html?showComment=1558875002323

Piše: Isidora Đolović

vuk_koji_je_ispao_z_knjige.png

Đole, 4 godine: ,,Neću Malu Princezu, ja perem ruke, hoću Vuka, on ima dinosauruse.”

Tandrčak-za-sajt.png

Marko, sedam i po godina, govori tati koja dela Valijamsa mu fale preko telefona: ,,Andrmolja. Tučak. Različak…”, mi: ,,Tandrčak”, on:,,E taj.”

ogledalo_g_grimsa.png

Maša, 15 godina (riđokosa): ,,Ona što ima riđu kosu i što je menjala svet iza ogledala, je l’ postoji nastavak, šta je bilo kad je porasla?”