Subota sa knjigom – trilogija ,,Čarolija vremena”

Gledajući istorijske drame i čitajući fikciju koja u manjoj ili većoj meri romantizuje epizode iz prošlosti, uglavnom poželimo da se barem na pola dana nađemo u tako uzbudljivo dočaranim okolnostima. Da vidimo kako je zaista bilo živeti u ono vreme. Iskustvo pokazuje da  čovek savremenog doba uglavnom nije ni svestan sopstvene zavisnosti od svih olakšica koje nam je pružio tehnološki razvoj. Počev od električne energije bez koje u roku od pola sata mnogi od nas počinju da ,,kriziraju”. Otrežnjujuće iskustvo nam posreduju sve češći osvrti na vremeplovne  mogućnosti iz nešto realističnijeg ugla.

Zamislite tek šta biva kada se u slične okolnosti dovedu osobe bez trunke interesovanja za bilo šta iole starije od njih samih? Zapravo, ne morate ni da se bavite nagađanjima te vrste, kada su tu – knjige. Trilogija nemačke spisateljice Eve Feler, pod naslovom „Čarolija vremena” (Zeiten Zauber), u najkraćem se može opisati kao „Outlander za tinejdžere”. Ne dozvolite da vas zavara načelna pripadnost omladinskoj književnosti.

Magična gondola („Propolis Books“, 2014; orig. Die magicsche Gondel, 2011) počinje 2009. godine, u Veneciji. Tamo sedamnaestogodišnja Ana Berg iz Frankfurta provodi deo letnjeg raspusta. Ana prati svoje roditelje na službenoj dužnosti. Anin otac je arheolog – stručnjak za crkve iz poznog srednjeg veka, a majka fizičarka.

Od očevih ushićenih obaveštenja o najnovijim otkrićima u jednoj od palata daleko su joj zanimljiviji ajpod i dopisivanje sa najboljom drugaricom. Upravo je ponavljala razred, prilično je dezorijentisana po pitanju svojih ambicija i želja za budućnost. Pored toga, ono što o glavnoj junakinji sigurno znamo jeste da ima ozbiljnih poteškoća sa matematikom i liči na Majli Sajrus (?).

Ostatak teksta pročitajte klikom na link https://alittlerunaway.blogspot.com/2019/05/subota-sa-knjigom-trilogija-carolija.html?showComment=1558875002323

Piše: Isidora Đolović

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd