Subota sa knjigom – Ratovi veštica

Slično mnogima od nas, buduća spisateljica Šibel Paunder je kao mala volela da pred nekim sasvim običnim i prozaičnim stvarima zamišlja različite čudnovatosti koje se iza njih možda skrivaju. Za razliku od većine, svoje rane maštarije nije odbacila u nastupajućim godinama.  Zapisuje ih i postepeno razvija do priča u nastavcima koje se na malo drugačiji način bave čudesnim bićima poput sirena ili – veštica. One nas u ovom slučaju posebno zanimaju. Paunderova je, polazeći od detinje osnove, stvorila izuzetno ljupku viziju sveta paralelnog našem. S jednom razlikom:  u njemu obitavaju isključivo veštice i poneka vila. Suprotno očekivanjima, one NISU ružne. Nemaju bradavice na nosu. Ne nose crne šešire.  Stanuju ispod vodovodne mreže i u određenim vremenskim razmacima organizuju velika nadmetanja kojima se odlučuje o budućem poretku njihove skrivene zajednice. Knjiga „Ratovi veštica“ (ProPolis Books, 2019; orig. „Witch Wars“, 2015) nas, kao prva u nizu, upoznaje sa njihovim neodoljivim, zabavnim svetom.

Ratovi veštica su tradicionalno takmičenje koje se svake devete godine priređuje u Blistogradu, prestonici Cevozemlja. Cilj je da se između devet devetogodišnjih veštica odabere ona koja će narednih devet godina (dakle, do svog punoletstva) upravljati gradom. Na jedno takvo nadmetanje pozvana je Veja Smaštica. Dotada sasvim obična klinka koja odrasta u ne tako jednostavnim životnim uslovima. Slično Pepeljugi ili kasnijim generacijama bližem Hariju Poteru, Veja je siroče koje isprva zatičemo u baštenskoj šupi, kako se snebiva da li da sledi smešnu minijaturnu gošću.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: http://alittlerunaway.blogspot.com/2019/11/subota-sa-knjigom-ratovi-vestica.html

Autorka teksta: Isidora Đorović

najgora_deca_na_svetu2.png

Vlada, 6 godina: ,,U vrtiću su nam čitali Najgoru decu i rekli da ne smemo da budemo kao oni. Pa smo crtali ko nam se najviše dopao. U stvari, najmanje, ko je najgori.”

skrivena_kapija_tumbnail.png

Sofija, 14 godina: ,,A je l’ Skrivena kapija stvarno poslednja? Ja mislim da je tu moralo biti još nečega imeđu Sebastijana i Ane.”

farma_blatnjava_barica.png

Teodora, 8 godina: ,,Crtala sam gusku Gabrijelu kad je učiteljica tražila da nacrtamo omiljenu životinju. Pitala me je zašto sam nacrtala baš gusku. Pa zato što je najpametnija. Pokazala sam joj knjigu.”