Pronalaženje prave knjige

Pronalaženje prave knjige za preporuku deci ume da bude škakljiv zadatak. Možda vaše dete okleva svaki put kada treba da uzme knjigu, a možda je samo trenutno pritisnulo pauza u interesovanju za čitanje, tek, na roditelju je da iznađe prave knjige za dete u svakom trenutku.

Ukoliko pitate za preporuku, naša – a posebno za izbirljivce – glasi Dejvid Valijams. Evo nekoliko saveta kako da pomognete detetu da izabere za sebe knjigu u kojoj će uživati.

Pustite ih da biraju!

Naravno da je detetu potreban vodič kako bi ono samo (a i vi) bilo sigurno da je ono što čita prilagođeno njegovom uzrastu, ali pokušajte da izbegnete da budete žanrovski snob. Ne bežite od sportske tematike, SF, horora, grafičkih novela. Možda će dete odjednom pročitati sve nastavke nekog laganog štiva, a potom napraviti zaokret u sasvim novi žanr.

Gledajte iza knjige!

Ako vaše dete obožava da prelistava Nacionalnu geografiju, ono čita. Da li voli da kuva? Pustite ga da vam čita recept, a zajedno ga spremajte u kuhinji. Pronađite temu koja ga zanima, a zatim mu ponudite nešto u vezi s tim, što čak i ne mora biti knjiga. Čitanje je čitanje je čitanje.

Svako voli da se smeje!

Deca vole da budu šašava, tako da pronalaženje knjige koja će podići njihovom smislu za humor može biti divno iznenađenje za njih. Osećaj može biti sličan deljenju tajne sa odraslim autorom koji ih razume. Jedan od primera je Ponoćna banda, u kojoj dečak Tom dospeva u bolnicu nakon nezgode na času fizičkog. Stvari se pogoršavaju kada upoznaje bolničko osoblje, naročito upravnicu dečjeg odeljenja. Srećom, ispostaviće se da je u bolnici sve samo ne dosadno kada Tom otkrije da ostali pacijenti pretvaraju užasno odeljenje u čudesan svet nakon što se svetla pogase.

Ukoliko se vašem detetu nije svidela poslednja knjiga koju je pročitalo, ne znači da ne vole čitanje generalno. Samo je naišlo na pogrešnu knjigu. Postoji i šansa da nije pronašlo svoj omiljeni žanr još uvek. Možda ste mu ponudili neku s previše teksta i stranica, pokušajte sada neku sa ponekom ilustracijom ili možda čak i pravu grafičku novelu. Komentarišite s njim dok ono čita. Pomoći će vam da shvatite šta to detetu zvuči smešno. U krajnjem, toliko želite da provodite vreme s njim, čitanje na ovaj način zvuči kao nešto čemu će se ono unapred radovati.

Idemo dalje.

Mi ovde mnogo volimo knjigu Deda u bekstvu. I Baka gangster. Njih dve, nekako, nama neminovno idu u paru. Za baku unuk isprva misli da je dosadna, a dedin unuk jedini zna na koji način da komunicira s njim i onda kad zaboravnost pokuca na vrata. I baka i deda su zanimljivi, sjajni, zabavni, na unucima je da to pre ili kasnije otkriju.

Tetka je užasna. Tata je grozan. Zubar je demonski. Ali samo po naslovima. Inače su ispunjeni humorom. Tačnije, vrištaćete od smeha. I dete i vi.

Da li i vi imate dete koje voli da čita ili dete koje okleva?

Nakon Dejvida Valijamsa sigurni smo u pobedu čitanja!

Tekst prevela i prilagodila: Tanja Lebović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd