Priča o tajnama koje menjaju život

Besmrtno srce roman je britanskog autora Pitera Banzla koji je objavila Izdavačka kuća Propolis Books. Sa engleskog ga je prevela Aida Bajazet. Radnja romana smeštena je u neku alternativnu prošlost, u viktorijansku Englesku krajem XIX veka. Iako na prvi pogled može zazvučati kao istorijski roman, tema kojom se autor bavi je univerzalna i aktuelna bez obzira u kom veku živimo.

Lili je glavna junakinja. Netipična devojčica koja se u svom kratkom životu susrela sa mnogim preprekama i tugama. Od smrti majke, preko usamljenosti, do borbe za sopstveni život. Ona je prava heroina, spremna da se suoči i izbori se sa svim problemima. Roman Besmrtno srce prepun je uzbuđenja, tajni i preokreta. Drži čitaoce zainteresovanim sve do samog kraja, kada otkrivamo uzrok zbog koga se devojčica suočava sa zlim silama koje je prate do velikog otkrića.

Ova jedinstvena priča podjednako može biti zanimljiva kako deci tako i odraslima, jer je svakako možemo čitati na nekoliko nivoa. Značenja su isprepletena i vode nas ka pitanjima sa kojima se i sami suočavamo iz dana u dan.

Knjiga nam, iza površinskog sloja značenja koje nalazimo u razvoju fabule i oslikavanju likova, postavlja filozofska pitanja. Podstiče nas da razmislimo o etičnosti razvoja tehnike i tehnologijePiter Banzl nas je vratio u viktorijansku Englesku, ali nema neke velike razlike između prošlosti i sadašnjosti. I onda i sada, čovek se suočava sa istim filozofskim pitanjima: ima li smisla beskonačan život? Da li stvaranjem hibrida, mehanoida (ili veštačke inteligencije danas) mi učestvujemo u stvaranju jednog novog živog bića? Da li je veštački stvoreni mehanizam samo mašina sa svojim funkcijama koje služe čoveku? Ili im se prihvata mogućnost da budu kompletna bića koja imaju svoju suštinu nastalu po uzoru na čoveka?

Autor romana Besmrtno srce postavlja pitanje upotrebe mehanoida. Suočava likove i gradi sukobe i njihovom odnosu prema veštački stvorenim bićima. U njihovom ocrtavanju Banzl nije mnogo eksperimentisao. Pridržavajući se strukture bajke, u kojoj postoje dobri i loši likovi, u kojoj je pred glavnu junakinju stavljeno mnoštvo prepreka, a ona ih savladava, koliko zbog svojih moći, toliko i zbog pomoćnika koji iskrsavaju na putu – roman Besmrtno srce je izuzetno čitljiv, a pitanja o etičnosti upakovana su u naraciju koja neće opteretiti malog čitaoca.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://sinhro.rs/besmrtno-srce-prica-o-tajnama-koje-menjaju-zivot/

Autorka teksta: Branislava Ilić

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd