Plavuša i njeni zmajevi

Plavuša koja voli da čita predstavlja nam novu zanimaciju svog sina. Mališa obožava da čita. I obožava zmajeve. Kada se udruže te dve ljubavi, dobijemo dete koje uživa u knjizi Slike iz života zmajeva.

„Poslednja Kostina opsesija je dečiji roman Slike iz života zmajeva poljske spisateljice Beate Krupske. Ova bajka, obogaćena predivnim ilustracijama Zbignjeva Larve već 30 godina je dečji klasik. Slobodno ću napisati da nije samo dečiji. I ja sam neizmerno uživala u blesavim avanturama zmajeva… Naizgled se može učiniti da su te avanture neobične, neshvatljive nama – ljudima… Međutim kako one odmiču susrećemo se sa zanimljivim, maštovitim, duhovitim, ali svakodnevnim slikama i scenama iz života zmajeva, opisanih u 15 „slika”, tj. poglavlja.

Ove priče su napisane jednostavno i spontano, dočarane baš onako kako bi ih deca proživela. Zmajevi Antonije, Vinsent, Zigmuntov Zmaj, Mališe su dobroćudni, veseli, pitomi, druželjubivi zmajevi. Nikako oni strašni koji spavaju na zlatu, pale kuće i sela, otimaju devojke i princeze… Ne, ovi vole fudbal, muziku, sviraju instrumente, vole čorbu od krastavca, svoje čudne ljubimce i još čudnije prijatelje. Uz sve njih “zmajska družina” postaje velika, raznolika i drugačija. Čitajući redove ovog romana dete se uči toleranciji i prihvatanju raznolikosti oko sebe, što je u današnje vreme jako bitno.”

Ostatak teksta možete pročitati klikom na link: https://www.instagram.com/p/CESFQVApYKQ/

Autorka teksta: Jelena Stojanović

 

Untitled-1-400-x-400.png

Anđela, 17 godina: „Imam nastavnicu likovnog kojoj bih tako rado poklonila ovu knjigu. Ali ću onda imati keca do kraja godine.”

knjiga95-400.png

Dejan, 10 godina, prelistava Užasnu tetku: ,,Kako je tetka užasna, kad su sve tetke dobre”, ova nije dobra, kažemo, ,,jadno to dete s takvom tetkom.”

najgora_deca_na_svetu3.png

Boris, 10 godina: „Pročitao sam u Malom Zabavniku da Valijams nije napisao četvrti deo Najgore dece na svetu. Baš sam se razočarao. A da ga vi pitate da to ipak napiše, vi ga poznajete.”