Nazovi Mesec ili kako preživeti disleksiju

Nazovi Mesec je autobiografska knjiga. Ali smeštena u distopijsku Englesku pedesetih godina prošlog veka. Dakle, nije autobiografija, ali jeste autobiografski doživljaj sveta.

„Ovo je jedna od onih knjiga koja vas zaista protrese. Iz petnih žila. Sam sinopsis ne ukazuje mnogo. Sa tih par rečenica nije zagrebana ni površina ove priče. Na prvi utisak se čini da će to biti još jedna autobiografska priča, sa srećnim krajem. Istina je daleko od toga.


Nazovi mesec je knjiga koja je tokom čitanja, ali i nakon poslednje strane, u meni ostavila veliku teskobu, težinu, mučninu i neizmernu tugu. Ovo je priča o dečaku, Stendišu Trendvelu, koji odrasta u distopijskoj državi, nazvanoj Otadžbina. U istoj vlada totalitarni režim, koji deci poput Stendiša nije naklonjen. I ne samo deci, nego svakome ko misli drugačije. Vidite, Stendiš nije kao ostala deca. Pohađajući školu za dečake, svakodnevo trpi vršnjačko nasilje, jer nije kao ostali. Naime, on je disleksičar. Iako kroz njegova razmišljanja vidimo da je izuzetno inteligentan, ovaj hendikep ga u društvu markira. Uz pomoć svog novog prijatelja Hektora, Stendišev život dobija novi smisao. Dok ih okružuje beda i borba za egzistenciju, oni sanjaju o zemlji koka-kole, plavog kadilaka, ukusnog sladoleda i putovanjima u svemir… Odlučnost i korak ka promeni se javlja u Stendišu kada odvedu Hektora.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/p/CMnO8KgJf7I/

Autorka teksta: Jelena Stojanović

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”