Nazovi Mesec ili kako preživeti disleksiju

Nazovi Mesec je autobiografska knjiga. Ali smeštena u distopijsku Englesku pedesetih godina prošlog veka. Dakle, nije autobiografija, ali jeste autobiografski doživljaj sveta.

„Ovo je jedna od onih knjiga koja vas zaista protrese. Iz petnih žila. Sam sinopsis ne ukazuje mnogo. Sa tih par rečenica nije zagrebana ni površina ove priče. Na prvi utisak se čini da će to biti još jedna autobiografska priča, sa srećnim krajem. Istina je daleko od toga.


Nazovi mesec je knjiga koja je tokom čitanja, ali i nakon poslednje strane, u meni ostavila veliku teskobu, težinu, mučninu i neizmernu tugu. Ovo je priča o dečaku, Stendišu Trendvelu, koji odrasta u distopijskoj državi, nazvanoj Otadžbina. U istoj vlada totalitarni režim, koji deci poput Stendiša nije naklonjen. I ne samo deci, nego svakome ko misli drugačije. Vidite, Stendiš nije kao ostala deca. Pohađajući školu za dečake, svakodnevo trpi vršnjačko nasilje, jer nije kao ostali. Naime, on je disleksičar. Iako kroz njegova razmišljanja vidimo da je izuzetno inteligentan, ovaj hendikep ga u društvu markira. Uz pomoć svog novog prijatelja Hektora, Stendišev život dobija novi smisao. Dok ih okružuje beda i borba za egzistenciju, oni sanjaju o zemlji koka-kole, plavog kadilaka, ukusnog sladoleda i putovanjima u svemir… Odlučnost i korak ka promeni se javlja u Stendišu kada odvedu Hektora.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/p/CMnO8KgJf7I/

Autorka teksta: Jelena Stojanović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd