Lenka Brodecka, Sinhro i Zvezda

Lenka Brodecka, Sinhro i Zvezda

U potrazi za zvezdom naziv je ilustrovanog romana češke književnice Lenke Brodecke koji je 2018. godine preveden na srpski i objavljen u izdanju IK Propolis Books. Predivne ilustracije koje prate roman uradila je Tereza Ščerbova.

Lenka Brodecka je književnica i urednica. Piše knjige za decu i drame za Češki radio. Živi u Brnu. Njen roman U potrazi za zvezdom, na srpski je prevela Marija Ilić.

                                                     

Prema rečima izdavača, U potrazi za zvezdom je avanturistička krimi-bajka o zločinu i ljubavi. Na tragu kriminalističkih romana, ali sa jasno istaknutom težnjom autorke da naraciju učini razumljivom deci, ova knjiga odiše lakoćom i kod čitaoca budi radoznalost. Prelistavajući stranice, napetost raste, a misterija koja obavija čitavu radnju podstiče nas da i sami pokušamo da odgonetnemo ko je glavni zločinac.

Radnja romana odvija se u kraljevstvu iza sedam gora, pre sedam vekova. Kraljevina Sjajne Zvezde kojom vlada kralj Vaclav, sa svojom kćeri Princezom, nije bilo kakvo kraljevstvo. To je idilična zemlja, bez nasilja u kojoj su vladali mir i red. Iz Kraljevine Sjajne Zvezde su nestali svi zločinci nakon pada meteora koji ih je pretvorio u kamenje.

Ipak, da bi se celo kraljevstvo pretvorilo u idealno društvo, neko je morao da podnese žrtvu. Naime, meteor koji je čuvao mir i red, pojavio se onda kada je kraljica Jana, žena kralja Vaclava, izgubila život. Ona je jedne noći, vraćajući se kući, poginula i njena duša se preselila u meteor ili Sjajnu Zvezdu. Zvezda je dugo bila čuvana od tuđih pogleda, a pristup su joj imali samo kralj i Princeza.

Kada je kralj primetio da je Zvezda nestala, počinje radnja romana. To je značilo i da je kraljevstvu pretila najezda nasilnika i zlikovaca koji su dugo bili u Đavoljem klancu. Nestanak Zvezde, značio je buđenje zla. A to niko u kraljevini nije želeo. Izuzev nekih…

Ostatak teksta možete pročitati klikom na link: https://sinhro.rs/u-potrazi-za-zvezdom-lenka-brodecka-prikaz/

Autorka teksta: Branislava Ilić

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”