Lenka Brodecka, Sinhro i Zvezda

Lenka Brodecka, Sinhro i Zvezda

U potrazi za zvezdom naziv je ilustrovanog romana češke književnice Lenke Brodecke koji je 2018. godine preveden na srpski i objavljen u izdanju IK Propolis Books. Predivne ilustracije koje prate roman uradila je Tereza Ščerbova.

Lenka Brodecka je književnica i urednica. Piše knjige za decu i drame za Češki radio. Živi u Brnu. Njen roman U potrazi za zvezdom, na srpski je prevela Marija Ilić.

                                                     

Prema rečima izdavača, U potrazi za zvezdom je avanturistička krimi-bajka o zločinu i ljubavi. Na tragu kriminalističkih romana, ali sa jasno istaknutom težnjom autorke da naraciju učini razumljivom deci, ova knjiga odiše lakoćom i kod čitaoca budi radoznalost. Prelistavajući stranice, napetost raste, a misterija koja obavija čitavu radnju podstiče nas da i sami pokušamo da odgonetnemo ko je glavni zločinac.

Radnja romana odvija se u kraljevstvu iza sedam gora, pre sedam vekova. Kraljevina Sjajne Zvezde kojom vlada kralj Vaclav, sa svojom kćeri Princezom, nije bilo kakvo kraljevstvo. To je idilična zemlja, bez nasilja u kojoj su vladali mir i red. Iz Kraljevine Sjajne Zvezde su nestali svi zločinci nakon pada meteora koji ih je pretvorio u kamenje.

Ipak, da bi se celo kraljevstvo pretvorilo u idealno društvo, neko je morao da podnese žrtvu. Naime, meteor koji je čuvao mir i red, pojavio se onda kada je kraljica Jana, žena kralja Vaclava, izgubila život. Ona je jedne noći, vraćajući se kući, poginula i njena duša se preselila u meteor ili Sjajnu Zvezdu. Zvezda je dugo bila čuvana od tuđih pogleda, a pristup su joj imali samo kralj i Princeza.

Kada je kralj primetio da je Zvezda nestala, počinje radnja romana. To je značilo i da je kraljevstvu pretila najezda nasilnika i zlikovaca koji su dugo bili u Đavoljem klancu. Nestanak Zvezde, značio je buđenje zla. A to niko u kraljevini nije želeo. Izuzev nekih…

Ostatak teksta možete pročitati klikom na link: https://sinhro.rs/u-potrazi-za-zvezdom-lenka-brodecka-prikaz/

Autorka teksta: Branislava Ilić

Untitled-1-400-x-400.png

Anđela, 17 godina: „Imam nastavnicu likovnog kojoj bih tako rado poklonila ovu knjigu. Ali ću onda imati keca do kraja godine.”

knjiga95-400.png

Dejan, 10 godina, prelistava Užasnu tetku: ,,Kako je tetka užasna, kad su sve tetke dobre”, ova nije dobra, kažemo, ,,jadno to dete s takvom tetkom.”

najgora_deca_na_svetu3.png

Boris, 10 godina: „Pročitao sam u Malom Zabavniku da Valijams nije napisao četvrti deo Najgore dece na svetu. Baš sam se razočarao. A da ga vi pitate da to ipak napiše, vi ga poznajete.”