Kako žive zmajevi?

Kako žive zmajevi, zanimalo je sve u vrtiću Plavi zvončići.

Pročitali su knjigu i živopisno je predstavili.

Pred nama je jedan od klasika književnosti za decu, poljske spisateljice Beate Krupske (sa ilustracijama Zbignjeva Larve) iz 1987. godine. Ova knjiga je pre dve godine prvi put prevedena na srpski jezik, u izdanju izdavačke kuće ProPolis Books.

Tada sam i nabavila knjigu. Moj sin je imao tri godine, a negde oko druge smo počeli da se uspavljujemo čitanjem. Obično su to bile knjige sa više slika, a manje teksta, iz kojih je moglo da se razvije nekoliko dodatnih priča, ili da se menja ton čitanja koji bi sledio detetov ulazak u carstvo snova. Međutim, knjiga Slike iz života zmajeva nam je pružila i neke nove perspektive – čitali smo je sa obostranim uživanjem, a Vivi je neprestano tražio još. U mesecima koji su usledili postao je veoma isključiv – čitali smo samo o avanturama ovih simpatičnih zmajeva. To nam je, ujedno, bio i prvi sustret sa romanom za decu, koji je, za divno čudo, držao pažnju nestrpljivog trogodišnjaka.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://plavizvoncici.rs/kako-zive-zmajevi/

Autorka teksta: Milena Ilić Mladenović

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”