Kako biti heroj u ova šugava vremena?

Kako biti heroj u ova šugava vremena?

Teško ćete naići na adolescenta koji se bar jednom nije osetio čudno, neshvaćeno ili neprilagođeno u tom osetljivom životnom razdoblju.

Šesnaestogodišnja Saha Lids nije izuzetak po pitanju često umišljenih i preuveličanih jada, kakvi muče i njene vršnjake. Razlika je u tome što ona JESTE drugačija, u više nego jednom pogledu. Od određenog trenutka to će početi da je nepodnošljivo uznemirava i zbunjuje.

Ona je, naime, žrtva čudnovate nezgode iz detinjstva zbog koje ne sme da uđe u vodu, a kasnije i vršnjačkog nasilja. Da li je jedno sa drugim u neposrednoj vezi? Da li je netrpeljivost okoline proistekla iz njenog zagonetnog nedostatka možda i nije od presudnog značaja za nedvosmisleni početni utisak. Glavna junakinja romana „Akvamarin“ (ProPolis books, 2018; orig. „Aquamarin“, 2015) iz pera Andreasa Ešbaha,  višestruki je autsajder, a takođe i heroj.

To postaje jasno otkako se, šest godina ranije, sa svojom tetkom i jedinom starateljkom, gluvonemom Mildred, doselila u Modru Luku na australijskoj obali, mesto privilegovanih i bogatih. Tetka dobija posao spremačice, skućile su se u siromašnom delu grada poznatom kao Naselje, a devojčici je omogućeno da pohađa prestižnu školu Tot Hol. Saha će rano razviti naviku da se drži po strani, potpuno nezainteresovana za okolinu, trudeći se da bude „nevidljiva“. Nažalost, sama činjenica da joj je zabranjen kontakt sa morem, koje predstavlja svetinju i izvor opstanka zajednice, a zatim i uobičajeno podozrivi odnos starosedelaca prema novom stanovništvu, čine da njeno prisustvo „bode oči“ školskoj eliti. Predvođena Kariljom Tot, kćerkom jedinicom najvećeg gradskog moćnika, nekrunisanom princezom Modre Luke i njenim dečkom, sportistom Džonom Brenšoom, grupica vršnjaka „trendsetera“ gotovo svakodnevno je maltretira i provocira, na različite načine dajući do znanja da je nepoželjna na  njihovoj teritoriji.

Nakon incidenta koji će joj, njihovom krivicom, ugroziti život, za Sahu sve počinje da se još više komplikuje.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link http://alittlerunaway.blogspot.com/2019/10/subota-sa-knjigom-akvamarin.html

Autorka: Isidora Đolović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd