Kako biti heroj u ova šugava vremena?

Debitantski roman Pitera Banzla ,,Besmrtno srce“  osmišljen je u maniru prave dobre steampunk fantastike sa važnim životnim porukama. Vodi nas u London iz 1896. godine. Tamo ćete upoznati zanimljive heroje, zlikovce i briljantne umove, leteti cepelinom, visiti o velikoj kazaljci Big Bena, za dlaku izbeći krajnje ozbiljne katastrofe, za početak prateći trag repa nimalo običnog lisca.

Crvenokosa Lili Hartman tek što je postala tinejdžerka. Više voli da čita tzv. „penny dreadful“ romane (onovremena jeftina horor-literatura) nego razne priručnike za pravilno držanje. Njih joj, kao i ostalim učenicama, strogo propisuje nastavnica lepog ponašanja. Lilina maštovita interesovanja svesrdno podstiče otac naučnik. No, zbog delikatne prirode svoje profesije svejedno ju je morao poslati u jedan od instituta za mlade gospođice. U velikoj meri je odluci doprinelo devojčicino dovođenje svake prethodne guvernante do ludila.

Ustanova se nalazi u najzabačenijem delu Engleske, gde su najmanje šanse da o poreklu pitomice budu postavljana znatiželjna pitanja. Radi veće predostrožnosti, čak je upisana pod lažnim prezimenom. Sama Lili nikada nije dublje zalazila u razloge zbog kojih nakon majčine pogibije raste potreba za njenom zaštitom. Zadovoljavalo ju je pritajeno prkošenje upornim namerama okruženja da je pretvori u „finu viktorijansku damu“. Ona, zapravo, jedino želi da bude gusarka i učestvuje u vazdušnim bitkama poput onih koje opisuju njene omiljene novele.

Sve će se promeniti kada je jednoga dana nešto ranije budu oslobodili pritvora u mračnoj šupi za ugalj, kako bi joj saopštili da se, usled očevog nestanka i pretpostavke pogibije, mora vratiti u porodični dom Brakenbridž. Po nju dolazi odbojna kućepaziteljka, madam Verdigri. Tokom puta susreću zlokobnog gospodina Rouča koji umesto očnih jabučica ima – ogledala. Situacija u samoj kući takođe ne obećava. Verdigrijeva se, pored toga što saopštava Lili da joj je imenovana za privremenu starateljku, odmah postavlja i kao nova gazdarica. Ubrzo će glavna junakinja shvatiti kako je na delu zavera da se profesorovi izumi i celokupno imanje što pre rasprodaju, a to se naročito odnosi na središte njegovog rada: mehanoide.

Ostatak teksta pročitajte klikom na http://alittlerunaway.blogspot.com/2019/12/subota-sa-knjigom-besmrtno-srce.html

Autorka teksta: Isidora Đorović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd