Deca u doba korone

Deca zatvorena kao u karantinu u svojim kućama. Škole nema. Vrtići su zatvoreni. Roditelji ne odlaze na posao. Pozorišta i bioskopi ne rade. Koncerti su otkazani. Planeta je zastala. Čitanje, učenje i aktivnosti sa decom u karantinskim uslovima na čitavoj Zemlji novi su izazov.

Korona nas je sve izula iz cipela.

Milioni dece su van školskih klupa širom sveta. Milioni roditelja ujedinjeni su istom brigom i zapitani: šta će deca raditi po čitave dane?

U Srbiji (kao, uostalom, svuda), sprovodi se školovanje na daljinu. Đaci prisustvuju časovima gledajući TV, nakon toga rade domaće zadatke koje su im prosledili učitelji. Ovo nije ni nalik situaciji kada su kod kuće tokom čitavog vikenda kad je kišno vreme. Ovde je u pitanju sedam dana nedeljno, do daljeg. Potrebno je ispuniti njihovo vreme preostalo od učenja.

Tajna je u sledećem: ustanovite rutinu. Deca su navikla da slede određeni plan. Plan će vam biti od velike koristi, a mnogo je lakše napraviti ga nego što vam se možda na prvi pogled čini. Cilj je okupirati ih nečim, dok vi završavate svoje poslove (najveći broj roditelja sada takođe radi od kuće, uz uobičajene dnevne obaveze).

Plan počinje od dotadašnje rutine vašeg deteta:

  • Kada doručkuje? Užina? Ruča?
  • Kad se odmara?
  • Razbijte dan na male celine, poput različitih predmeta u školi;
  • Ukoliko postoji domaći zadatak, da li dete ima veću pažnju ujutru ili popodne?

Jedanput kada ste napravili ovaj plan, možete ga popuniti ostalim aktivnostima.

Čitanje, maštanje, crtanje, stvaranje, građenje, pravljenje… predstavlja ozbiljno učenje, iako se neki neće odmah složiti.

U vašem novom dnevnom rasporedu, imajte dvadesetominutne blokove posvećene igri. Trajanje zavisi od uzrasta deteta. Što se više dete igra, više uči kako da se igra.

Nekoliko saveta za igru:

  • Sklonite igračke na baterije, koje svetle, sviraju, pevaju, kreću se. Izvucite jednostavne igračke: kocke, automobile, lutke… (setite se čime ste se vi najradije igrali kao dete);
  • Pobacajte slomljene, okrnjene, pokvarene igračke. Kada je teško naći dobru igračku, teško je osmisliti dobru igru. A dobra igračka detetu nije isto što i dobra igračka roditelju. Jer, dete će se igrati i šišarkom i štapom i štipaljkom za veš.

Ograničite sopstveno uplitanje. Igra je zadatak dece, ne odraslih. Prihvatite poneki poziv na igru, ali nemojte osećati krivicu što odbijate drugi. Deca moraju da se igraju sama, nezavisno od roditelja, što nipošto ne znači da su nenadgledana.

Evo nekoliko jednostavnih aktivnosti, koje će oduševiti vaše dete: 

Kartonska kutija – poravnajte je, nacrtajte markerom put. Dodajte kocke, kamione i ostale slične igračke, kako bi dete napravilo svoj grad.

Pranje igračaka – misli se na pranje u posebnoj plastičnoj posudi. Sipajte vodu, dodajte šampon za mehuriće, sunđere, peškire i ostale potrepštine. Deca uživaju u igri sa vodom i peskom.

Vreme za umetnost – pronađite posude koje vam više nisu potrebne, poput saksija, tanjirića, varjača i dozvolite detetu da ih oslika. Deca obožavaju ovu aktivnost (dokle god vam nije važno da li su se umazali bojama).

Čitajte! 

                                                              

Studija za studijom dokazuje nam koliko je važno čitati deci. Celodnevni boravak u kući je odlična šansa da ustanovite ili poboljšate tu naviku.

Neka čitanje bude izdeljeno u blokove. Za početak, dovoljno je dvadesetak minuta. To čak ne mora biti odjednom, razbijte u nekoliko malih delova, slobodno. Osmislite različite načine čitanja: roditelji čitaju deci naglas; deca čitaju roditeljima naglas; porodična tišina dok svako čita svoju knjigu; glumljenje uloga tokom čitanja.

Ukoliko ste u mogućnosti (imate sopstveno dvorište), dozvolite detetu da ga malo istraži. Neće im smetati ni malo kiše, niti malo hladnoće.

Ograničite pristup ekranima i strogo se pridržavajte ograničenja. Nemojte da vam ekrani budu pozadinska buka. Niti dadilja vašoj deci. Ukoliko mislite da je u kući previše tiho, pustite muziku.

I pored najbolje organizacije, naići će dani kada nećete moći da se držite plana, ma kako on savršen bio. Bićete bez energije, bez ideja, bez volje. I to je u redu. U redu je da odgledaju još jednu epizodu omiljene serije. Vratićete se rutini sutra.

Korišćen članak iz magazina Tajm:  https://time.com/5803373/coronavirus-kids-at-home-activities/

Tekst prevela i prilagodila: Tanja Lebović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd