Daleko od savršenstva i Veštica iz bajke

Daleko od savršenstva je drugi roman iz serijala o Valentajnovima, od tri koliko će ih ukupno biti. Svaku priču priča jedna od sestara.

Valentajnovi nisu obična porodica, niti su sestre (i brat) Valentajn obične devojke iz komšiluka. Zapravo, jesu, ali okolnosti u kojima odrastaju su ono što ih izdvaja. Generacijama svi iz porodice su na ovaj ili onaj način upleteni u filmsku industriju. Zvezde Holivuda, dakle.

Neko se od njih snašao i voli to okruženje, neko i nije.

A pogotovo to nije odgovarajuće Fejt Valentajn.

Saveti uz koje odrasta nisu saveti koje želiš da čuješ: budi svoja, ali i pomalo tuđa… Budi zanesena, ali ne očajna… Budi smirena, ali ne dosadna… Budi zabavna, ali neusiljena… I sve tako. I uvek nedovoljno. I uvek pomalo Daleko od savršenstva.

„Ovo je snepčet filter. Ovo nisam ja.
Upravo o tome je ova knjiga. O lažnoj slici koja se svaki dan plasira u medijima. O pogubnom uticaju društvenih mreža i nerealnim lepotnim standardima koji su nam nametnuti.
Porodica Valentajn ima sve: ugled, slavu i bogatstvo. Zato uvek mora paziti kako se predstavlja u medijima. Fejt ima besprekoran instagram profil, popularnog dečka, markiranu garderobu i izrežiran zivot. Sve sto je potrebno za uspeh. Ali njoj je muka od laži, samo želi da bude obična.
Muka joj je od paparaca, napamet naučenih odgovora i večitog skrivanja sebe. Svaki dan ustaje, duboko uzdahne i trudi se da potisne samu sebe. “Osmeh, lepo ponašanje, budi fina, budi profinjena, budi elegantna, budi ženstvena.” I tako svaki dan u beskonačnoj agoniji. Hoće li Fejt uspeti da izađe iz začaranog kruga?”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/p/CFw06rOJD8X/?igshid=118ucky76v4o8

Autorka teksta: Dragana Martinović

hajde-da-brojimo-zajedno-400.png

Jelisaveta, 4 godine: „A šta će žabi ova rupa?”, da te bolje vidi kažemo, „a nemoj da me i pojede kao Vuk Cvepaku.”

tuga-mamuta400.png

Uroš, 14 godina: „Jeste li vi proverili da taj Kajtek ima samo devet godina? Mnogo su mu pametna pitanja, ja ne znam da li bi mi pala na pamet, a stariji sam.”

Petronela-Jabucica400.png

Veselin, 7 godina: „A da li u toj njenoj kućici ima struje?” (u Petronelinoj jabuci), kažemo da ima i da ona ima i mikser i rernu i lampe, „a da li su njoj svici sijalice?”