Daleko od savršenstva i Veštica iz bajke

Daleko od savršenstva je drugi roman iz serijala o Valentajnovima, od tri koliko će ih ukupno biti. Svaku priču priča jedna od sestara.

Valentajnovi nisu obična porodica, niti su sestre (i brat) Valentajn obične devojke iz komšiluka. Zapravo, jesu, ali okolnosti u kojima odrastaju su ono što ih izdvaja. Generacijama svi iz porodice su na ovaj ili onaj način upleteni u filmsku industriju. Zvezde Holivuda, dakle.

Neko se od njih snašao i voli to okruženje, neko i nije.

A pogotovo to nije odgovarajuće Fejt Valentajn.

Saveti uz koje odrasta nisu saveti koje želiš da čuješ: budi svoja, ali i pomalo tuđa… Budi zanesena, ali ne očajna… Budi smirena, ali ne dosadna… Budi zabavna, ali neusiljena… I sve tako. I uvek nedovoljno. I uvek pomalo Daleko od savršenstva.

„Ovo je snepčet filter. Ovo nisam ja.
Upravo o tome je ova knjiga. O lažnoj slici koja se svaki dan plasira u medijima. O pogubnom uticaju društvenih mreža i nerealnim lepotnim standardima koji su nam nametnuti.
Porodica Valentajn ima sve: ugled, slavu i bogatstvo. Zato uvek mora paziti kako se predstavlja u medijima. Fejt ima besprekoran instagram profil, popularnog dečka, markiranu garderobu i izrežiran zivot. Sve sto je potrebno za uspeh. Ali njoj je muka od laži, samo želi da bude obična.
Muka joj je od paparaca, napamet naučenih odgovora i večitog skrivanja sebe. Svaki dan ustaje, duboko uzdahne i trudi se da potisne samu sebe. “Osmeh, lepo ponašanje, budi fina, budi profinjena, budi elegantna, budi ženstvena.” I tako svaki dan u beskonačnoj agoniji. Hoće li Fejt uspeti da izađe iz začaranog kruga?”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/p/CFw06rOJD8X/?igshid=118ucky76v4o8

Autorka teksta: Dragana Martinović

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”