Čitanje sa decom i deci

Istraživanja na temu koliko je važno čitanje deci na najranijem uzrastu nikad nisu bila brojnija i sva se slažu u zaključku: ,,Nijedno dete nije premalo za slušanje priča, niti preveliko za uživanje u omiljenim pričama koje je već čulo mnogo puta.” – Američko udruženje knjižara, 1999.

Čitanje - Dete koje čita

Znamo da je čitanje deci važno, ali u vremenu u kome živimo, ponekad se desi da sve prebrzo ide i da se nema dovoljno vremena. Ovaj tekst nije tu da bi se nekome stvorio osećaj krivice, već da se probudi ljubav prema knjigama, vremenu koje je odvojeno za zajedničko druženje, vremenu samo za vas i vaše dete (decu), ali i otkrivanju ili potvrđivanju koje su to važne stvari koje nam čitanje donosi. Jer, kako neki mudri ljudi kažu – ,,Dete koje čita, postaje čovek koji misli.”

Pretraživanjem interneta možete pronaći veliki broj istraživanja o značaju čitanja deci od najranijeg uzrasta. Ona dokazuju da je čitanje podjednako važno za dečji razvoj kao i briga o osnovnim potrebama kao što je potreba za odmorom, igrom… Tokom prvih godina života dete se razvija velikom brzinom i tada čuje i upija veliki broj reči. Deca koja tokom prvih godina čuju veliki broj reči kasnije imaju bolje rezultate na testovima znanja i veština.

Čitanje - Devojčica koja čita

Sa kojim knjigama početi čitanje?

Listanjem knjiga sa slikama dete upoznajemo sa novim i osnovim rečima, koje su osnov za razvoj govora i komunikacije. Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranijeg uzrasta detetu pomaže da izgradi jezik, ali i bliskost sa roditeljima. Čak i onda kada dete ne razume tačno šta mu se govori. Knjige ne doprinose samo govorno-jezičkom razvoju, već donose i emocionalnu komponentu i postaju spona između deteta i roditelja. Čitanje kratke priče, basne, bajke pred spavanje može biti ritual za lakše uspavljivanje. Takođe, može biti i pomoć pri prelaznom periodu kada dete počinje da spava samo u sobi ili svom krevetu.

Čitanje - Dečak koji čita

Zašto je važno čitati deci?

Možemo se složiti da čitanje ima veoma važnu ulogu u dečjem razvoju. Ako bi to trebalo da podelimo na neke taksativne uloge, odnosno da opišemo koje razvojne ciljeve ima čitanje deci i sa decom oni su:

  • Socio-emocionalni razvoj – podstiče se osećaj bliskosti i emocionalne povezanosti, prepoznavanje, imenovanje i razumevanje svojih i tuđih osećanja, razvoj saosećanja, učenje i prihvatanje socijalnih i moralnih normi, ali i razumevanje socijalnih odnosa.
  • Intelektulani i kognitivni razvoj – podstiče se razvoj pamćenja, pažnje, razvija se mišljenje i kreativnost, kao i kritično razmišljanje.
  • Govorno-jezički razvoj – razvoj govora (ekspresivnog i receptivnog – izražavanje i razumevanje, priprema deteta za samostalno čitanje, a na ovaj način dete uči i da bude aktivan slušalac.

,,Knjiga je san koji možeš držati u rukama.”

Marija Končar, master defektolog
Autor bloga:
www.pitajtedefektologa.com

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd