Bube na kreativnoj radionici u Ledincima

Na našoj planeti živi čitav jedan nevidljivi svet naoko neprivlačnih gamižućih stvorenja, sa mnogo nogu i pipaka, kojih se često neosnovano plašimo. Vredi upoznati bube izbliza.

Pravimo bube na radionici

Mravlja posla desila su se na ranču Dobro prase u Ledincima. Druženje s mravima u prirodi i pravljenje mrava od različitih materijala, različitim tehnikama. Jer se uz dobre knjige, razgovor, doživljaj i kreativan rad znanja usvajaju uz zadovoljstvo i zauvek. Farma Blatnjava barica i Bube oživeli su uz Dunju Šašić iz Mense.

Mrav na radionici

Bube nisu neprivlačne

U našim kućama, baštama, na proplancima, u tropskim kišnim šumama, pustinjama, barama živi brojni svet, koji ne primećujemo baš uvek. Bube, puževi, paukovi, leptirovi, mravi, gliste, pčele i na stotine drugih gmižućih i letećih stvorenja mnogima su naoko neprivlačni. To ne menja činjenicu da delimo ovu planetu. Vredi upoznati ih izbliza. Zadatak radionice bio je upoznati decu sa njima. Na svakoj od duplih strana knjige deca su videla i po stotinak buba, ali bez brige, u stvarnom svetu ih nikada ne bi bilo toliko u isto vreme na istom mestu. Veliko istraživanje – Bube zabavilo je decu i naučilo ih novim činjenicama. Možda i poštovanju prema njima, zbog načina na koji žive. Ili je barem neke od njih oslobodilo fobija, a i to je mnogo, za početak.

Bube sa livade

Družina na farmi

Nakon buba, deca su upoznala neobičnu družinu na farmi. Prase koje je poželelo da leti, prepametnu gusku, mačora na zadatku, prezaposlenog ovčarskog psa i druge. Svi su oni tu na istom zadatku: da pomažu deci u ovladavanju čitanjem. Jarac Klement krije veliku tajnu zbog koje je njemu sve dopušteno: obrstiće baštu i pojesti sve bez kazne, a ostalima nije dozvoljeno ni da privire u baštu. Guska Gabrijela jedina zna razlog!
Otkačena družina provodi bezbrižne dane, drema na suncu, igra se i zadirkuje, ostavljajući vanzemaljske krugove u žitu! Deca na ranču Dobro prase su uz Dunju otkrila zašto, vežbajući čitanje na zabavan način!

Farma Blatnjava barica na kreativnoj radionici

Ko je Majkl Morpurgo?

Majkl Morpurgo (1943, Sent Albans) je pisac, pesnik, scenarista, libretista, profesor i humanista. Sa suprugom je osnovao humanitarno udruženje ,,Farme za decu iz grada”, kako bi deca shvatila značaj brige o životinjama i zajedničkog rada. Napisao je više od 100 knjiga. Od 2005. godine je Dečji laureat, odnosno, ambasador čitanja. U toj ulozi proputovao je čitavu Veliku Britaniju, kako bi decu podstakao na čitanje knjiga.  Za svoje stvaralaštvo dobio je brojne najznačajnije nagrade: Smartis, Blu Piter knjiga godine, Vajtbred, Red haus, Karnegi medalju, Kosta nagradu, a kraljica podržava njegov rad na približavanju seoskog načina života gradskoj deci.

Autor je romana: Beli lav, Ratni konj (po kojem je snimljen film u režiji Stivena Spilberga), Senka, Slon u bašti, Zlatna dolina.

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd