5 jednostavnih igara kojima možete smiriti i opustiti decu, igre

Tigar u mojim rukama na blogu Igre bez telefona

Deca upoznaju svet upravo pomoću dodira: igraju se zemljom, maze životinje, dodiruju igračke, gnječe rukama, uzimaju vodu, neguju biljke.

Svesna da je ritam današnjeg života veoma brz i naporan u svojoj kući sam uvela igre koje služe da opuste decu.

 5 jednostavnih igara kojima možete smiriti i opustiti decu:

1.Pajac- Vi ste pajac. Recite detetu da vas dodirne, (Levu ruku, desnu ruku, glavu, levi kuk, desni kuk, levo koleno, desno koleno) dok se ne spustite skroz do dole. Zatim idete od dole, i ponovo oživljavate pajaca. Kada ste mu pokazali igru sada je ono na redu da bude pajac.

2.Odmotavanje klupka- Dete se savije u klupko. (Rukama pridržava kolena) Polako ga “odmotavajte”. Počnite od prstiju jedne ruke, zatim druge, pa noge. Dete treba da bude dosta pasivno, a vi što je moguće sporiji. Ova vežba deluje veoma smirujuće, a u isto vreme postiče osetljivost na dodir.

3. Puž – Priča: Mi smo puževi koji se spremaju za dugi zimski san. Prvo ćemo spremiti jastuk. Zatim ćemo se saviti u klupka, da nam bude što toplije. A onda ćemo utonuti u duboki zimski san. Disaćemo duboko i slušaćemo svoje disanje. Zatim dolazi proleće. Veoma lagano počinjemo se buditi. Protegnemo se, veselo protrljamo oci i duboko zevnemo.

 4. Maca – Dete je maca. Polako se, na sve četiri, kreće po prolazu. Maca se umiljava, a vi treba da je mazite, kažete joj nešto lepo… Maca se umiljava kako bi dobila što više nežnosti.

5. Vremenska masaža – Ovu masažu izvodite samo na glavi i rukama. Dete treba da legne na stomak. Priča: “Vreme je lepo. Sunce ti greje leđa. (Ravnim dlanovima gladite dete po glavi i leđima) Vetar postaje sve jači i dolaze oblaci. (Isti pokret izvodite snažnije) Počelo je grmeti. (Nežno tapšete prstima po glavi i leđima) Seva. (Brzim pokretima kažiprstiju crtate na leđima ravne crte) Padaju prve kapi kiše. (Prstima oponašate kapi kiše po leđima i glavi) Kiša pada sve jače. (Isti pokret izvodite brže) Sada se kiša smanjuje. (Pojedinim prstima sporije dodirujete glavu i leđa) I vetar se stišava. (Nežno gladite leđa i glavu) Sunce izviruje iza oblaka i greje nas. (Dlanovi miruju na glavi i leđima)”

 Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.igrebeztelefona.rs/post/5-jednostavnih-igara-kojima-mo%C5%BEete-smiriti-i-opustiti-decu-igre-kako-smiriti-decu-kroz-igru

Izvor: Igre bez telefona.rs

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd