Žute patalone i barka vremena

Ana Frank je bila Montesori đak, a pisac Barke vremena ima definitivni literarni talenat da nas odvede pravo u Varšavski geto i podseti nas na sudbine koje su imale razlog za osmeh i pored svih teškoća sa kojima su se susrele.

Predivna knjiga za učenje istorije, razumevanja, jačanje empatije i razvijanja miroljubosti. Knjiga o ljubavi, povezanosti, prijateljstvu i veličini dečjeg duha, rezilijentnosti koja je najvredniji resurs koji možemo dati svojoj deci. Jer i čak i kada nismo sa njima, ono što im usadimo daće im snage mudrosti, mašte da prebrode čak i najteže okolnosti.

Nedavno sam pročitala da uskoro neće biti više onih koji mogu da nam ispričaju šta se događalo tokom holokausta, a kultura sećanja je važna tekovina i Montesori pedagogije. Na vremenskoj liniji, jedna loša tačka ostaje za rane četrdesete godine 20.veka. Zato pisci koji se usude da pričaju priče o deci koja su preživela ovaj mračni deo istorije, mogu puno da prenesu našoj deci za koju se nadam da neće iskusiti ništa više loše poput ove pandemje kojoj jedva naziremo kraj.

 

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/reel/CYGo71shpLK/?utm_source=ig_web_copy_link

Autor teksta: Žute patalone

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd