Zaboravljene igrice uz Magarca trapavca i psihologa

Zaboravljene igrice iz detinjstva iskrsnu pred nas ponekad ponukane nekim mirisom, pesmom, začinom za kolače… Ili knjigom. Svaka uspomena ima svoju boju i miris, a možda uspomene imaju i pripadajuće slikovnice.

Manuela Kamikovski, psihološkinja, praktičarka igrom, porodična psihoterapeutkinja, urednica portala Mamino vreme, napisala je tekst o sopstvenom prisećanju. O knjizi koja je nju vratila u detinjstvo.

„Ova knjiga je mene podsetila na jednu staru i odličnu igru za razvijanje fokusa, strpljenja i vokabulara. Pretpostavljam da će vas ovaj podsetnik vratiti u detinjstvo i s radošću ćete naučiti svoju decu (ako do sada niste) ovoj igri.

Ali pre toga bih da vam predstavim knjigu.

O knjizi

„Magarac trapavac je najkljakavije magarence odavde do Novog Zelanda, koje dolazi da te nasmeje.

Ima dara da nevolju stvara, žgoljav je i tronog. U stopu ga prati najbolji prijatelj koji ga prihvata baš takvog – ptičica.

Podseća te da je tvoja snaga često mnogo veća nego što misliš.

Da svakog treba da prihvatiš takvog kakav je.

I da se u životu mnogo smeješ.”

Autor knjige je Krejg Smit, a ilustratorka je Kac Kouli. Knjigu su izdali drugari iz Propolis Books

Mlađe dete je danima s velikim odušejenjem ponavljalo tekst iz knjige, a nas starije baš nije tako osvojila. Verovatno zato i jeste preporučena za mlađi uzrast. 

Elem, ova knjiga me je podsetila na igru koju često igramo kad putujemo. Sigurna sam da ste je i vi igrali.

2 zaboravljene igre

Nastavi priču. Prvi igrač izmisli i kaže jednu reč. Sledeći igrač ponovi prethodnu reč i doda, tj. na tu prethodnu nadoveže svoju reč. Sledeći (ili ako su samo dva igrača onaj prvi) ponovi obe reči i doda treću. I tako možete da stvarate priču dok god ima igrača.

Ukoliko neko ne uspe da tačnim redosledom ponovi sve reči, ispada iz igre.

Prednost ove igre jeste što se pored vežbanja izgovora i pravilne dikcije vežba i memorija, jer dete ponavlja vaše reči i pamti njihov redosled. 

U isto vreme može se podsticati i maštovito izražavanje deteta. Ukoliko je priča teža i neobičnija, dete će imati veći izazov da pamti čudne rečenice, ali i veće zadovoljstvo u vašoj zajedničkoj igri.”

Koje su to zaboravljene igrice i ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://maminovreme.org/2021/03/knjiga-magarac-trapavac/

Autorka teksta: Manuela Kamikovski

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd