Uzbudljivi događaji na farmi Blatnjava barica

Na farmi Blatnjava barica dešavaju se zanimljive stvari. Ovo je prikaz jedne od šest knjiga iz serije Farma Blatnjava barica, višestruko nagrađivanog autora Majkla Morpurga. Priče su šarmantne, humor je jednostavan, ali efektan, bogato su ilustrovane. Crteže je radio Šu Rejner. Reč je o živopisnim ilustracijama koje ponekad podsećaju na strip i vuku nas da čitamo i vidimo šta će se dalje desiti. Iako je ovo knjiga namenjena uzrastu dece od pet + godina, nije naodmet naglasiti da će se i odrasli lepo zabaviti čitajući sa mališanima o avanturama na ovoj farmi.

Kakva je atmosfera na farmi Blatnjava barica?

Atmosfera je idilična – životinje na farmi su uglavnom u slozi, kako međusobno, tako i sa starim farmerom Spiridonom.  Sve teče svojim tokom osim kada taj tok krene malo drugačije, pa se idilična rutina poremeti. Iako su likovi uglavnom tipski (Federik je petlić plamenog perja koji kukuriče za dobro jutro, jednooki mačor Frenki je neko ko se samo izležava na traktoru, Julija je krava „sanjalačkih očiju“, Dajana je blesava ovca, Zevs je „skoro-uvek-razumni ovčarski pas“, konj Kapetan malo sporije shvata stvari, ako ih uopšte i shvata, Pegotija je krmača koja sa svojim prasićima uživa u brlogu i blatu, Nagla i Vačke su patke koje vole da gnjure, Klement je jarac-gunđalo), postoji jedna figura koja izlazi iz uobičajenih šablona i svojom mudrošću rešava razne situacije – guska Gabrijela. Gabrijelina mudrost se uglavnom ogleda u strpljenju ili ćutanju – ali nije li upravo to odlika mudrosti: sačekati kada treba i ne paničiti?

Prva epizoda nosi naziv Marsovci dolaze. Pitate se da li zaista dolaze Marsovci? Izgleda da Farmer Spiridon to misli, i dopada mu se da veruje u tu ideju, a u njoj vidi razne mogućnosti za biznis koje brzo razvija. Ipak, da li su zaista Marsovci posetili farmu, saznaćemo na poslednjoj stranici ove epizode.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link https://plavizvoncici.rs/uzbudljivi-dogadjaji-na-farmi-blatnjava-barica/

Autorka teksta: Milena Ilić Mladenović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd