Tinejdž mišljenje – Daleko od savršenstva

Tinejdž mišljenje je najrelevantnije ako je reč o tinejdž knjigama. Uvek želimo da ga čujemo i smatramo ga relevantnim. Zato se i družimo s tinejdžerima na čitalačkim radionicama. I nismo jedini.

Sinhro.rs je, pri pisanju prikaza, poželeo da čuje tu stranu. Pre nego što se oglase veliki koji su čitali knjigu Daleko od savršenstva Holi Smejl.

Portal posvećen književnosti

„Roman Daleko od savršenstva (2020) napisala je Holi Smejl, britanska autorka koja iza sebe ima čuveni serijal Štreberka. Na srpski je knjigu prevela Aida Bajazet, a objavila Izdavačka kuća Propolis Books.

Daleko od savršenstva je druga knjiga o slavnoj porodici Valentajn. U prvom delu ovog serijala upoznali smo se sa najmlađom sestrom, Houp, a u ovom delu glavnu ulogu (u svakom pogledu) na sebe preuzima Fejt ili Efi. Autorka nas vodi kroz avanturu preispitivanja i traganja za pravom na slobodu i pravom na izbor.

U romanu Daleko od savršenstva pratimo priču o Efi, devojci koja traži način kako da postane ono što jeste, uprkos zahtevima koje pred nju postavlja najuža sredina. Iako ostavlja utisak savršenstva u kome ništa ne nedostaje, porodica u kojoj glavna junakinja ovog romana odrasta zajedno sa bratom i sestrama je disfunkcionalna.  Dominantna baba, depresivna majka i nezainteresovan i udaljen ocem. U takvom okruženju odrastaju deca čija je sudbina zacrtana na samom rođenju. Iako se čini da imaju izbor i da je njihov svet savršen, ona pate i svako na svoj način traži izlaz iz te napetosti. Međutim, ono sa čim se suočava glavna junakinja je deo njenog identiteta, i zbog toga teško je promenljivo.

Šta kažu tinejdžeri?

Knjigu Daleko od savršenstva ovoga puta predstavićemo kroz razgovor sa Ninom (13) koja je pročitala roman i odlučila da sa nama podeli svoje utiske.

Poreklo i sredina u kojoj odrastamo u velikoj meri utiče na to ko ćemo biti i kako ćemo posmatrati svet oko sebe. Da li i u kojoj meri mi možemo da utičemo na svoje poreklo ili ono što se od nas očekuje? Kako se odnositi prema porodici?

Nina: Mi ne biramo porodicu u kojoj smo se rodili. Tako i Efi nije mogla da bira. Ona je bila nesrećna u svom okruženju zato što se od nje očekivalo da bude glumica, a ona niti je znala da glumi niti je to želela da radi. Kada je dovoljno odrasla, otkrila je da ne želi da se bavi poslom koji joj je porodica nametala i da ispunjava tuđa očekivanja, zato je htela da prestane da se bavi glumom. Međutim, njena baka, koja je bila glavna u porodici, nije imala razumevanja i uporno je terala Efi da ide na audicije i glumi.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://sinhro.rs/valentajnovi-daleko-od-savrsenstva-o-pravu-na-izbor/ 

Autorka teksta: Branislava Ilić

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd