Subota sa knjigom: Ostrvo Čuvara oluje

Mistične sveće kriju tajnu veličine čitavog ostrva…

Ako ste devedesetih godina bili deca koja rado čitaju, verovatno pamtite roman Enid Blajton (donekle potisnut slavom serijala Pet prijatelja) Ostrvo avanture i njegova dva nastavka. Svi koji su voleli i u igri pokušavali da ,,rekonstruišu” takve priče. Svi koji vole dobar spoj misterije, teme odrastanja i fantastičnih elemenata, pritom se osećajući mladim u duši. Posebno oni koje brine što današnji naraštaji možda više ,,ne znaju da maštaju, ne mare za svet napolju i njegovo otkrivanje”, obradovaće se zbog knjige Ostrvo Čuvara oluje (ProPolis books, 2018; orig. The Storm Keeper’s Island, 2018). U ovom slučaju, prvi (vizuelni) utisak svakako igra nezanemarljivu ulogu i dizajn korica zaista zaslužuje sve pohvale, ali, za divno čudo, najavljeni sadržaj iz pera talentovane Ketrin Dojl ne samo da opravdava očekivanja, već ih uveliko prevazilazi. Uhvatite talas…

Sveće neka gore…

Pošto ih je depresivna i umorna majka poslala da provedu leto kod dede, Fion Tara Bojl, brat i sestra iz Dablina, trajektom putuju na usamljeno ostrvo Aranmor. Govori se da je odredište prepuno tajni. Za njih ne deluje baš privlačno, već pre kao…zaboravljeno mesto Bogu iza tregera, savršeno za umiranje od dosade. Porodicu Bojl vezuje tužnom uspomenom – nestankom oca, člana spasilačke jedinice, prilikom jednog težeg nevremena na moru, a nešto pre Fionovog rođenja.

Nakon nesreće, udovica Evelin je napustila Aranmor i više nije kročila u zavičaj. Baš kao ni njena deca.  Sve do prošlog leta kada Tara „probija led”. Uprkos tome, dve godine mlađem bratu je izrazito mrska pomisao na to da će sa novopečenom tinejdžerkom (usled čega se odnedavno između njih dvoje stvorio jaz) deliti prostor i vreme na raspustu. I to kod starca kog uopšte ne poznaje. Dok se približava ostrvu, mučnina putovanja i paničnog straha od vode popuštaju. Pogled na zaliv i brdovitu obalu se otvara u svoj svojoj „neprivlačnosti“, dečaka počinje da obuzima čudan osećaj.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link http://alittlerunaway.blogspot.com/2019/10/subota-sa-knjigom-ostrvo-cuvara-oluje.html

Autorka teksta: Isidora Đolović

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”