Subota sa knjigom – Ledeno čudovište

Ledeno čudovište, najnovija preporuka Subote sa knjigom.

Dejvid Valijams je prilično zanimljiva i svestrana britanska „zverka”. Najširoj publici poznat je kao komičar.  Već osam sezona jedan od glavnih sudija u šou-programu „Britanija ima talenat”. Pre nešto više od deset godina na listu svojih aktivnosti uvrstio je pisanje knjiga za decu. O tome koliko mu dobro ide govore sledeće činjenice: dosadašnjih trinaest naslova prodato je u više od dvadeset pet miliona primeraka širom sveta. Nekoliko ih je već adaptirano u format mjuzikla ili televizijske drame. Kritika ga uveliko zove naslednikom velikog Roalda Dala. Otkako je 2010. započeo saradnju sa ilustratorom Tonijem Rosom, ova poređenja postala su naročito opravdana. Dvojac je zaslužan i za neodoljivi šarm „Ledenog čudovišta“ (ProPolis books, 2019; orig. „The Ice Monster“, 2018), koje nas vraća zalasku XIX veka i viktorijanske ere.

Zima 1899. godine jedna je od najhladnijih koje London pamti. Imajući to u vidu, nikome nije ni na kraj pameti da, bez preke potrebe, napušta dom, osim ukoliko ne govorimo o domu za nezbrinutu decu (rečito nazvanom „Crvljiva rupa“, odnosno Wormly Hall) i  jednoj buntovnoj devojčici.

Elsi  je odrasla u spomenutom sirotištu, gde njen urođeni talenat za izmišljanje maštovitih priča biva neprekidno podstican nagađanjima o tome ko su joj roditelji i kako bi bilo lepo da se, jednoga dana, pojave u punoj slavi svojih uzbudljivih profesija, kada dođu po nju. Snovi su jedino što iole olakšava svakodnevnicu Elsi i ostalim siročićima, o kojoj nas narator ne drži u iluziji, niti ublažava sliku života ove dece. Uslovi u kojima borave krajnje su nehumani: njih dvadeset šestoro u maloj spavaonici, oskudna ishrana, svakodnevne batine i ostali oblici iživljavanja od strane nadzornice, gospođe Zgruške (u originalu Mrs Curdle).

Ulica, razume se, nije ništa sigurnija ili blagonaklonija za prosečno derište, no, nije ni mnogo strašnija, što dovoljno govori o stepenu surovosti koja je neuvijeno prikazana. Bojazan da neće još dugo moći da trpi maltretiranja, potpomognuta avanturističkim duhom, poslaće Elsi u spoljašnji svet i gradsku vrevu.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: http://alittlerunaway.blogspot.com/2020/03/subota-sa-knjigom-ledeno-cudoviste.html#more

Autorka teksta: Isidora Đolović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd