“Poslednji medved” je divna, topla priča iz pera Hane Gold.

“Poslednji medved” je divna, topla priča iz pera Hane Gold. Priča o naizgled nemogućem prijateljstvu između devojčice i Belog medveda. Iako svaki atom razuma čoveka govori da ova dva bića ne mogu biti prijatelji, jer prijateljstvo između jedne od najkrvoločnijih zveri današnjice i čovekovog mladunčeta je nepojmljiva, u bajkama je sve moguće. Međutim, ne mogu ovu knjigu opisati samo kao bajku. Ona je mnogo više od toga.

Kroz priču o usamljenoj devojčici, koju nakon majčine smrti odgaja samohrani otac koji utehu traži u poslu, spoznajemo mnogo toga. Od osećanja deteta zbog života koji ima, preko nedostatka očeve pažnje, do njenog pronalska i odlučnosti u sprovođenju suludog plana. Sve počinje dolaskom njenog oca, koji radi kao naučnik, i nje na ostrvo po imenu Ostrvo medveda. Blizu Svalbarda… Ali na ostrvu belih medveda više nema. Ili su im bar tako rekli… Šta dete može da radi na malom pustom ostrvu, sa ocem koji po ceo dan nije dostupan? Pri tome opasnosti nema… Rekla bih da je ovo san svakog deteta koje u sebi ima zrno istraživačkog duha… Lutanje će je odvesti do jedne plaže, na drugom kraju ostrva, gde će ugledati njega. Mršavog, izgladnelog, tužnog, uplašenog belog medveda… U glavi takvog deteta misli koje se rađaju su “opasne”… Kako dani prolaze međusobno poverenje raste i oni postaju prijatelji. Ali, postavlja se pitanje kako je on ostao sam na ostrvu…

Ova knjiga je odlična početna stanica za upoznavanje dece sa aktuelnim problemima zagađenja živitne sredine i globalnog zagrevanja. Kroz priču o prijateljstvu, spoznaće opasnosti koje čovek svojim ne/činjenjem sprovodi u stvarnost. Možda će nekima biti naivna priča, možda i dosadna, ali nije joj cilj da bude velika dečija avantura. Cilj joj je da među decom probudi svest o trenutno najvećoj opasnosti opstanku naše civilizacije.

Uz predivne ilustracije, postavlja se pravo pitanje: da li će i odrasli to shvatiti, pre nego što bude kasno…

Ostatak teksta pročitajte klikom na link

Autorka teksta: blonde.loves.books

Autorka slike: blonde.loves.books

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd