Po nebu su posute zvezde, pramenasti oblaci i bledi mesec

„Po nebu su posute zvezde, pramenasti oblaci i bledi mesec. Sve su to različite stvari, ali za sve njih ima mesta na nebu. Kao što na Zemlji ima mesta za sve vrste ljudi. Ako poverujem da pripadam, naći su sebi mesto. ”

I ovaj osvrt započinjem omiljenim citatom iz knjige kojim ukratko obuhvatam čitavu poentu priče.

Takođe, ne mogu, a da ne prokomentarišem i pohvalim ovu lepotu od korica, pravi melem za oči
😍👌.

Uglavnom, posle kraće pauze došlo je vreme za spektakularan povratak u svet književnog stvaralaštva ove talentovane dečje autorke. Sofi nam donosi još jednu bajkovitu priču sa novim junacima i avanturama. Ovoga puta centralna tema koja se provlači kroz priču jeste problem samoprihvatanja sa kojim će naša glavna junakinja morati da se suoči.

Naime, pratimo avanture devojčice Janke koja je još kao mala pronađena u medveđoj pećini. Odgajila ju je Mamočka u sredini gde se teško uklapa i konstantno privlači pažnju seljana zato što je drugačija od ostalih. Kada jednog dana tokom festivala doživi nesreću, to je kap koja je prelila čašu. Isto veče Janka ostavlja mamočki pismo u kojem objašnjava da kreće u šumu u želji da razreši misteriju vlastitog porekla. U tome će joj se pridružiti i njen ljubimac, hrabra lasica Mišolovka, sa kojom će uskoro biti u mogućnosti i da se sporazume.

Već sam ranije pričao koliko mi se Kuća sa pilećim nogama dopala, ali moram priznati da mi je ova priča čak i bolja. Uglavnom zato što mi je Janka zanimljiviji protagonista od Marinke, a tu su i aspekti misterije koji su mi zaokupirali pažnju.

Ko je zapravo Janka? Ko su njeni roditelji i zašto su je ostavili kao bebu? Hoće li je ovo malo putovanje naučiti da ceni život kakav je do sada živela uprkos svim nesavršenostima. Samo neka od pitanja koja će naterati čitaoce da okreću stranice dok ne dobiju željene odgovore.

Preporučio bih samo da se prvo pročita Kuća sa pilećim nogama, pa onda ova knjiga. Mislim da je tako zanimljivije jer povremeno referencira prvu knjigu.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link

Autor teksta: @a_library_of_souls

Autor slike: @a_library_of_souls

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd