Plavuša koja čita – Kuću na pilećim nogama

Plavuša koja voli da čita knjige (@blonde.loves.books). Tako se oseća. Tako se predstavlja u potpisu.  „Upoznali” smo je slučajno. Susreli smo se na instagramu s njenom recenzijom jedne naše knjige koja je nju oduševila u tolikoj meri da je poželela da oduševljenje podeli.

Ovo je njen prvi tekst o nama. Kasnije su usledili još neki…

Volim bajke. Oduvek je tako. To se sa mojim odrastanjem i godinama nije promenilo. Knjiga „Kuća na pilećim nogama” je baš takva – bajka. Lepa, topla, maštovita… Već sam pogled na prekrasnu naslovnicu govori o tome da će se na ovim stranama naći nešto drugačija priča.
✒
Sam pojam kuće na pilećim nogama, vezuje se za Baba Jagu. O samom postojanju lika Baba Jage pisani su naučni radovi, čitave knjige, razna istraživanja. Lik se vezuje za mitologiju starih Slovena, ruske narodne bajke, ali i neka nova tumačenja. Nekad je negativan lik, nekada pozitivan, a nekada neutralan (kakav će biti zavisi od razvoja same priče).

Baba Jaga živi u kući sa pilećim nogicama, zahvaljujući kojoj se kreće gde god i kad god to ona poželi. Unutar drvenih zidova mogle su da se odigravaju najjezivije scene koje možete zamisliti.
✒
Kada ugledate ljubičaste korice za zlatnim slovima, shvatate da ovo ne može biti takva kuća sa pilećim nogicama. Izgleda staro, oronulo, ima ljudske lobanje svuda po tremu i ogradu od ljudskih kostiju. Unutar ove kuće živi Baba Jaga, koja voli svoj život, svoj posao, svoju kuću i svoju unuku Marinku.

Ova kuća je portal između dva sveta – sveta živih i sveta mrtvih. Ova kuća je čuvar Kapije prolaza, a Baba Jaga njena Zaštitnica.

Baba Jaga svako veče uz bogatu trpezu dočekuje zbunjene duše tek preminulih, oslobađa ih straha, sluša njihove priče, večera sa njima, svira, pleše, smeje se. Na kraju ih sprovodi kroz Kapiju, kako bi se vratili zvezdama od kojih su potekli.
✒
Baba Jaga ima unuku, dvanaestogodišnju Marinku koja želi sve što žele deca njenih godina. Ali iznad svega želi da uroni u svet živih, da stekne prave žive prijatelje i prilično je tvrdoglava u tom svom naumu… Ali, kuća je ta koja odlučuje koliko će dugo ostati na jednom mestu i kada će ponovo krenuti na put.

✒

Marinki nije dovoljan svet na dlanu, magija i sve ono što kuća i Baba nude, što život jedne Zaštitnice nudi. Ona samo želi da bude među živima i ima pravog živog prijatelja. U svom nastojanju da sebi ispuni najveću želju, nesvesna svoje prošlosti, počinju problemi.

✒

Knjiga je divna, predivna. Ne samo za decu, nego i za odrasle. Pored pitko napisane priče, može se izvući i pouka bitna za decu. Nekome se Marinka može učiniti naporna, možda ponekad i dosadna, ili nemoguća. Ali imajte na umu da je ona samo dete i da želi sve što i druga deca žele – ostvarenje svojih snova… Ali, njen život nije kao drugi, spoznaće to i naučiće da prihvati sudbinu.
Autorka teksta: Jelena Stojanović
Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd