Ostrvo Čuvara oluje, Vijuganje

Vijuganje je klub za kreativno druženje. Rade mnoštvo predivnih stvari, a uvek druženje započinju knjigom. Ovog puta, inspiracija za njihove sveće bila je naša knjiga, Ostrvo Čuvara oluje, prvenac Ketrin Dojl.

Najpre je Ljupka deci čitala uvodnu priču, o dvoje dece na ostrvu koji su dodirnuli drvo, ali samo jednom od njih drvo je nešto došapnulo.

Onda su, nakon čitanja, počeli da prave sveće. Najpre su topili voštane boje (ovo raditi samo pod nadzorom odraslih), kako bi svako od njih dobio jedinstvene boje. Potom su dodavali miris i smišljali imena svećama, onako kako je ko bio inspirisan. Neke su povukla imena iz knjige. U knjizi svaka sveća ima svoje ime i svaka vodi u neki dan u prošlosti. Ili do neke osobe važne za ostrvo ili lično Fiona.

E, zato su i Vijugavci nadevali imena svećama.

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”