Nove veštice i stare matrice

Nove veštice i stare matrice, prikazane su u unekoliko drugačijem prikazu nego što su nas navikli naši tinejdž-pratioci. Ovo je jedan studiozniji, kritičkiji tekst o knjizi Ratovi veštica Šibel Paunder, izašao na sajtu Bookvica.net.

                                                          

„Okosnicu radnje čine dogodovštine u životu devetogodišnje Veje Smaštice. Ona uz pomoć Veličanstvene Vile Viki, iz sveta svakodnevice odnosno Cevozemlja, odlazi u Blistograd, grad veštica. Tamo učestvuje u rijalitiju pod nazivom Ratovi veštica. Ova priča oslanja se na matricu koja je mnogo puta viđena u klasicima književnosti za decu, kao što su Beskrajna priča ili Hari Poter. Naime, fikcionalni svet podeljen je na život u običnim okolnostima i na život fantastičnih bića.  Svet fantastike i magije predstavlja mesto bega od nasilja, zlostavljanja i usamljenosti u realnom svetu.

Kada je reč o formalnim karakteristikama romana, radi se o tipičnom romanu avanture i dečje družine, pa kompozicija romana počiva na smenjivanju niza epizoda, koje u celinu povezuju ne samo glavne junakinje − Veja, Viki i njihova saveznica Pegi Vrdopras – nego i zagonetka ko je Veju prijavio za učešće u rijalitiju, odnosno ko će biti nova glavna veštica Blistograda. Za interpretativne ishode i dublje slojeve značenja najvažnija je upravo dihotomija između fantastičnog, kao prostora slobode, i svakodnevice kao predvidljive i obezličene realnosti.

Međutim, naglašeni dualizam, te epizodična kompozicija romana ističu njegove bitne nedostatke u prvi plan.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: http://mini.bookvica.net/nove-vestice-i-stare-matrice/

Autorka teksta: Jelena Lalatović

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”