Nove veštice i stare matrice

Nove veštice i stare matrice, prikazane su u unekoliko drugačijem prikazu nego što su nas navikli naši tinejdž-pratioci. Ovo je jedan studiozniji, kritičkiji tekst o knjizi Ratovi veštica Šibel Paunder, izašao na sajtu Bookvica.net.

                                                          

„Okosnicu radnje čine dogodovštine u životu devetogodišnje Veje Smaštice. Ona uz pomoć Veličanstvene Vile Viki, iz sveta svakodnevice odnosno Cevozemlja, odlazi u Blistograd, grad veštica. Tamo učestvuje u rijalitiju pod nazivom Ratovi veštica. Ova priča oslanja se na matricu koja je mnogo puta viđena u klasicima književnosti za decu, kao što su Beskrajna priča ili Hari Poter. Naime, fikcionalni svet podeljen je na život u običnim okolnostima i na život fantastičnih bića.  Svet fantastike i magije predstavlja mesto bega od nasilja, zlostavljanja i usamljenosti u realnom svetu.

Kada je reč o formalnim karakteristikama romana, radi se o tipičnom romanu avanture i dečje družine, pa kompozicija romana počiva na smenjivanju niza epizoda, koje u celinu povezuju ne samo glavne junakinje − Veja, Viki i njihova saveznica Pegi Vrdopras – nego i zagonetka ko je Veju prijavio za učešće u rijalitiju, odnosno ko će biti nova glavna veštica Blistograda. Za interpretativne ishode i dublje slojeve značenja najvažnija je upravo dihotomija između fantastičnog, kao prostora slobode, i svakodnevice kao predvidljive i obezličene realnosti.

Međutim, naglašeni dualizam, te epizodična kompozicija romana ističu njegove bitne nedostatke u prvi plan.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: http://mini.bookvica.net/nove-vestice-i-stare-matrice/

Autorka teksta: Jelena Lalatović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd