Montesori pedagogija

Montesori pedagogija već stotinu godina privlači pažnju naučne javnosti. Marija Montesori autorka je nekoliko naslova, ali je takođe inspiratorka mnogih naslova.

Fondacija Novak Đoković dobro je poznata ovdašnjem auditorijumu, po čestom organizovanju humanitarnih akcija za decu. Ovog puta, na sajtu ove fondacije, pronašli smo tekst o Montesori pedagogiji. Od deset preporučenih naslova ove tematike, čak tri izdao Propolis Books: Otkriće deteta, Tajna detinjstva i Montesori od početka.

Kad pomislite na Montesori knjige, sigurno se odmah setite knjiga poput «100 Montesori aktivnosti za najmlađe». Nećete pogrešiti sa ovim naslovima, dobićete puno praktičnih i zanimljivih ideja za aktivnosti. Ja ću vam predstaviti izvornu Montesori literaturu, koja jeste teža za čitanje, ali na dugi rok, pruža dublje razumevanje Montesori pedagogije.

Montesori knjiga za odrasle

Montesori pristup se zasniva na tri postulata: pripremljeni odrasli, pripremljeno okruženje i sloboda uz odgovornost. Ovih 5 knjiga će pomoći odraslom da bude pripremljen:

  1. Montesori od početka

Moja prva preporuka je «MONTESORI OD POČETKA – Dete kod kuće, od rođenja do treće godine», u izdanju Propolis books.  Knjiga će dati odgovore na sva pitanja koja vas okupiraju sa malim detetom:  Kako organizovati bebi prostor u kući? Kako bebi da stvorite rutine spavanja i ishrane? Koje su prve igračke? Kada treba da se navikne dete na nošu? Tantrumi? Strašna druga godina? Neće biti tajni za pripremljenu mamu.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://novakdjokovicfoundation.org/sr/10-montesori-knjiga-za-odrasle-i-decu/?fbclid=IwAR3333IidKgaz4iLFkvgIs3VGcORmAZUvTjTKLY4CHLirvJhhlBg4WJfzHc

Autorka teksta: Tijana Adamov Ignjatović, osnivačica i direktorka CSR Koncept Inkubatora ŽutePatalone @zutepatalone namenjenog kreiranju koncepata društvene odgovornosti i osnivačica Inicijative za proučavanje detinjstva čiji je cilj osnivanje prvog Instituta za proučavanje detinjstva.

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd