Kuća na pilećim nogama obula Čarapice

„Kuća na pilećim nogama” i kao naslov i kao ilustracija na koricama knjige bili su nešto što jednostavno nismo mogli da zaobiđemo. Ova knjiga nas je dozivala i imala sam snažan predosećaj da će nam biti zanimljiva. Ni slutila nisam kakvo ćemo blago zapravo otkriti i na koje će nas sve načine ova knjiga dotaći. Za Baba Jagu smo odavno znali (…) iako nam, moram priznati nije bila nimalo drag lik. Reč je o starom slovenskom mitu o demonskom biću. O zaštitnici sveta mrtvih od sveta živih koja živi u kući na pilećim nogama okruženoj ogradom od ljudskih kostiju.

Autorka Sofi Anderson preuzima ključne delove ovog mita iz slovenske mitologije i maestralno ih menja i prilagođava.

Baba Jaga, zla veštica koja živi na ivici šume, strah i noćna mora mnoge dece, u ovoj priči je voljena baka unuke Marinke. Iako strašne spoljašnjosti, u sebi nosi mnogo kvaliteta, nežnosti i mudrosti. To preplitanje ljubavi i straha, misterije i poznatosti, topline bakinog doma i strahote koja nas čeka u svetu mrtvih u koji nas upravo ova baka uvodi je vrlo vešto izvedeno. Izaziva divljenje i uzbuđenje u isti mah, uvlači nas u priču i tera da okrećemo stranice zadržavajući dah…

Ostatak teksta pročitajte klikom na: https://www.carapice.com/kuca-na-pilecim-nogama-mit-o-smrti-koji-slavi-zivot/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kuca-na-pilecim-nogama-mit-o-smrti-koji-slavi-zivot

Autorka teksta: Jasmina Katinski

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”