Kuća na pilećim nogama, Oblutak Novi Sad

Kuća na pilećim nogama je prvenac Sofi Anderson. Ona je odrasla na pričama svoje majke, koja je spisateljica. A ona na pričama svoje majke, Pruskinje. Ona joj je često pričala bajke o Baba Jagi. Neke od tih priča bile su strašne, neke nisu. Baba Jaga je više od obične veštice iz bajki. Nekad je okrutna, nekad dobra i saosećajna. Ljudi je se boje, jer je povezuju sa smrću.

Kuća na pilećim nogama nam predstavlja jednu divnu Baba Jagu. Onu koja slavi život, kuva divnu hranu, svira prelepu muziku. Kuća je lik za sebe, ima svoju volju. Posvećena je ulozi prevođenja duša iz sveta živih u svet mrtvih. Ukoliko se to ne dešava, kuća pati. Ne izvršava svoju ulogu. Propada, škripi, truli.

Marinka je Baba Jagina unuka. Ne voli što joj je sudbina zacrtana. Ne želi da postane nova Zaštitnica Kapije. Želi da upoznaje žive ljude, ima prave prijatelje. Kada počne, buntovna, da ostvaruje taj naum, njena baka nestaje. Marinka tek tada shvata koliko voli način života za koji je mislila da ga ne voli. Uložiće mnogo napora u pokušaju da vrati svoju voljenu baku.

Kuća s pilećim nogama bila je inspiracija za kreativnu radionicu u Oblutku u Novom Sadu. Dunja Šašić sa decom pravila kuću.                                                                                      

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd