Konrad i Kornelija, Dečja biblioteka „Rastko”, Beograd

Dečja biblioteka „Rastko” iz Beograda organizovala je čitalačku radionicu na kojoj je bibliotekarka Aleksandra deci čitala slikovnicu Konrad i Kornelija. Ovo je slikovnica namenjena deci, ali i ne samo njima. Jer glavna protagonistkinja u početku biva detetom, no kasnije odrasta.

U početku, Kornelija je usamljena devojčica koja često ostaje sama u kući. Ima izmišljenog prijatelja, Bendžamina. Nakon nekoliko godina, majka joj kaže da je sada već porasla i da je vreme da zauvek skloni imaginarnog prijatelja. Kornelija ga sklanja u ormar. I tako on ostaje s njom svih godina. Zajedno doručkuju, zajedno piju kafu, čitaju novine, prave tost…

Jednog dana, Kornelija će upoznati pravog čoveka, Konrada, koji će postati njen prijatelj. Šta će biti s Bendžaminom?

Ova knjiga je poslužila kao sjajna inspiracija za razgovor o prijateljstvu i usamljenosti.

bty

bty

bdr

bty

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”