Knjige za dušu i U potrazi za Zvezdom

Knjige za dušu su mesto na kom Marko Jovanović piše svoje utiske o pročitanim knjigama.

Čitao Marko U potrazi za zvezdom. I dopala mu se. Pa deli mišljenje na svom blogu.

                                                        

Posle malo težih i napetijih štiva poput klasika i romana epske fantastike, vraćam se provereno opuštajućim YA i middle-grade knjigama. Propolisova izdanja su se pokazala kao idealan izbor. Gotovo uvek pored odlične priče dobijem i maštovite ilustracije koje mi upotpune vizuelni doživljaj. Za razliku od prethodno čitanih knjiga gde su sličice bile crno bele, u knjizi U potrazi za zvezdom autorka (u saradnji sa ilustratorom Terezom Ščerbovom) odlazi korak dalje i pruža nam ilustracije u boji preko cele stranice knjige.  Vedrih i toplih nota, a opet nekako setne i melanholične, odgovaraju atmosferi koja vlada u knjizi.

Priča me je toliko vukla na čitanje da sam je slistio za veče i jutro nakon, te vam odmah prenosim svoje utiske.
🌟
Kroz radnju putujemo u Kraljevinu Sjajne Zvezde gde vlada jedan tužan kralj sa svojom nimalo srećnijom ćerkom. Njihova tuga počela je sa smrću kraljice koja je celo kraljevstvo obavila velom sete. Iskra nade zasvetlela je sa Jutarnjom zvezdom, meteorom koji je pao u dvorište zamka. On je učinio da se zlo u kraljevstvu okameni i za koji se veruje da sadrži dušu pokojne kraljice. Jutarnja zvezda se čuva u posebnoj kuli, zaštićenoj od stranaca, kao simbol pobede nad zlom i zaštite od njegovog eventualnog povratka.

Problemi nastaju kada u dvor dođe nova Dvorska luda i kada se, prilikom njegovog i princezinog obilaska zamka, otkrije da je Jutarnja zvezda nestala. Svi su u paici jer zlo ponovo preti da se vrati u kraljevstvo. Dvojac junaka: hrabra Dvorska luda i tužna, ali odlučna princeza kreću u detektivsku potragu da otkriju ko je ukrao Zvezdu i povrate bezbednost Kraljevstva.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.facebook.com/booksforsoul92/photos/a.174044306425244/888943928268608/?type=3&theater

Autor teksta: Marko Jovanović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd