Knjiga me je privukla iz nekoliko razloga:

👆zato što je u matičnoj zemlji autora – Poljskoj uvedena kao obavezna lektira (čim je njihov prosvetni sistem procenio da je pogodna za edukaciju mladih, mora biti koliko toliko dobra, zanimljiva i poučna)
👆zato što, prema rečima sa naslovnice, po mnogim elementima nalikuje serijalu o Hariju Poteru
👆zato što je delom naučna fantastika (tačnije, što je u Hariju Poteru magija, to je u ovom serijalu visoka tehnologija, veštačka inteligencija i robotika)

Sva tri razloga zbog kojih me je privukla početku serijala o prijateljskom triu Feliksu, Netu i Niki bila su opravdana: bukvalno je “Harry Potter like” priča sa troje prijatelja koji pohađaju istu školu i idu u isto odeljenje, a van školskih aktivnosti se upuštaju u uzbudljive i ponekad opasne avanture. Njihovo glavno oruđe i velika pomoć u poduhvatima su “high tech” stvarčice: roboti, kamere, veštačka inteligencija, Netove hakerske veštine, i taj element priče je zaista maštovito razrađen. Edukativno je jer se junaci ove priče, kao i svi omladinci savremenog doba, susreću sa raznim izazovima i nepravdama koje odrastanje sa sobom nosi, ali se sa time izbore zajedno, uz međusobnu podršku i pomoć.

Ono što meni nije leglo tokom čitanja je nedostatak jednog krupnog zapleta koji će nositi priču do kraja, već je sve rasparčano na više manjih avantura (koje su, sve do jedne, zaokružene i lepo poentirane). Pokušano je sa pričom o bandi nevidljivih ljudi da se drži nit do kraja, ali nekako je delovalo nevešto. S obzirom da serijal ima dosta delova, moguće da je u pitanju početničko neiskustvo i da se autor u narednim delovima poboljšao.

Stil mi je takođe malo škripav.

Prvi deo serijala će od mene dobiti ocenu 3⭐️, pa ćemo videti kako se autor pokazao u nastavku.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link

Autorka teksta: knjiga_za_dusu

Autorka slike: knjiga_za_dusu

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd