Klinac Normalac, OŠ „Mitraljeta”

Klinac Normalac bio je predstavljen u OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici.

Dvojica popularnih britanskih radijskih voditelja, Greg Džejms i Kris Smit zajedničkim snagama napisali su ovu knjigu.

Mark Kupnik je dečak čija se mama zbog posla često seli. Samim tim, i on često menja škole. Ovog puta zadesio se u gradu u čijim školama više nema mesta za upis. Školska godina je počela, a on ostao neupisan. Taj, pomislili bi neki školarci. Ali, u školu se mora ići.

Spletom slučajnosti, Mark će biti upisan u jednu sasvim neobičnu školu. Svu njenu neobičnost uvideće već prvog dana. Drugari ga pitaju koji je njegov dar. Mark ne razume. Ali vidi devojčicu koja je u školu – doeltela, kao Meri Popins. Vidi devojčicu koja je niodakle dozvala olujne oblake. Dečaka koji najglasnije na svetu škrguće zubima. Devojčicu koja stvara ni iz čega dva majušna leteća konja.

Dakle, Mark je slučajno dospeo u školu u koju idu deca na rođenju obdarena neobičnim moćima. A on nema nijednu. Pa ipak ostaje u ovoj školi. No, Mark ne pohađa svu uobičajenu nastavu, jer ne može da se iskaže na svakom času.

A tu je i ludi naučnik koji želi da zavlada svetom.

Da li je dečak bez moći ono što je svetu potrebno?

hajde-da-brojimo-zajedno-400.png

Jelisaveta, 4 godine: „A šta će žabi ova rupa?”, da te bolje vidi kažemo, „a nemoj da me i pojede kao Vuk Cvepaku.”

tuga-mamuta400.png

Uroš, 14 godina: „Jeste li vi proverili da taj Kajtek ima samo devet godina? Mnogo su mu pametna pitanja, ja ne znam da li bi mi pala na pamet, a stariji sam.”

Petronela-Jabucica400.png

Veselin, 7 godina: „A da li u toj njenoj kućici ima struje?” (u Petronelinoj jabuci), kažemo da ima i da ona ima i mikser i rernu i lampe, „a da li su njoj svici sijalice?”