Kada i kako početi čitati deci?

Kada i kako početi čitati deci?

                                           zakotrljajmo točkove

Dobili ste bebu. Nedavno. U obilju novih iskustava i veština koje treba naučiti, možda vam čitanje knjiga detetu nije još ni palo na pamet. Možda vas muči nedoumica kada bi bilo najbolje početi. Kada beba poraste dovoljno da izvuče korist iz vašeg čitalačkog angažovanja?

Razmislite još jedanput. Nikada nije prerano da počnete da uživate u čitanju s najmlađima. Čitanje knjige novorođenčetu je aktivnost jedan-na-jedan, koju možete pretvoriti u specijalne trenutke za vas i vašu bebu.

Za prvo čitanje sa bebama mi vam predlažemo naše rupičaste interaktivne knjige tvrdih korica (https://propolisbooks.com/product/zakotrljajmo-tockove/  https://propolisbooks.com/product/zelena-gusenica/ https://propolisbooks.com/product/hajde-da-brojimo-zajedno/), uz pomoć kojih će dete usvojiti brojne nove reči, povezujući ih najpre sa slikom, a potom i sa rimom i očas posla, dete će savladati nazive voća, povrća, prevoznih sredstava, insekata, brojeva… i svega onog što ćete vi, igrajući se i provlačeći prstiće, dodati.

Ukoliko mislite da niste vični smišljanju igara, tu su dva korisna linka naših dragih saradnica (https://propolisbooks.com/zakotrljajmo-tockove-edukativne-igre/  https://propolisbooks.com/broj-moze-biti-zabavan_mamino-vreme/).

Izlažete bebu zvuku vašeg glasa, što deluje vrlo umirujuće za nju. Nedavna studija  Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics dokazala je da roditelji prevremeno rođene dece  mogu na ovaj način sa njima da ostvare istu bliskost dok su deca odvojena u inkubatorima, kao roditelji terminskih novorođenčadi koji uživaju s njima kod kuće u maženju.

Iako beba ne razume šta joj govorite/čitate, počeće da upija ritam, ton i modulacije vašeg glasa. Što većem broju reči je izložena, beba će biti bolje pripremljena za samostalno čitanje. Deca kojoj je čitano dok su bila bebe imaju veći vokabular i veštija su u matematičkim operacijama, što nije začuđujuće ako se ima u vidu da deca kojoj se čita na godišnjem nivou čuju 78.000 reči.

Vaša beba izložena je različitim emocijama kroz različitu boju glasa kojom joj čitate, kako biste dočarali šta lik u knjizi radi ili govori. Takvu vrstu emocija nije moguće čuti slušanjem muzike ili gledanjem TV. Izgovorene reči saopštavaju ideju da reči imaju značenje i da određeni glasovi označavaju određene stvari.

U periodu od 0 do 3 meseca dete će početi da usredsređuje pažnju na određene šare u knjizi. Čitanje slikovnica predstaviće bebi raznolikost oblika, slova i boja koje će prepoznavati u narednim mesecima.

Uspostavljajući ovaj dnevni porodični ritual, naučićete dete da je čitanje aktivnost u kojoj se uživa, a ne zadatak koji se mora savladati za školu. Ovakav stav neminovno vodi ka ljubavi prema čitanju tokom čitavog školovanja i odrastanja.

Neki roditelji su stava da su im dosadne dečje knjige. Ne brinite, novorođenče ne razume reči, odaberite šta god želite: novinski članak, lako štivo, detektivske romane, recept za kolače, deklaraciju s proizvoda…  U prvom momentu nije važno šta čitate, koliko činjenica da to radite.

 

Čitajte novorođenim bebama i uživajte u toj aktivnosti s njima, višestruko će se vratiti i njima i vama.

Tekst prevela i prilagodila: Tanja Lebović

Korišćen materijal koji možete videti klikom na link: https://www.parents.com/baby/development/intellectual/benefits-of-reading-to-your-newborn/?

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd