Duša se leči knjigom

Duša se leči knjigom, kaže Marko. I ponekad za sebe pronađe one koje ga rastave na sastavne delove, pa opet pokupe sve delove njega. Jedna od njih je o disleksičnom Stendišu. Autorka Sali Gardner bila je i sama disleksična i disgrafična. Svi su od nje digli ruke. Bila je „ona koju je nemoguće naučiti”. Zato je priča o Stendišu tako autentična i potresna. Jer je iz prve ruke. Iz neposrednog iskustva. Progovorila je duša Sali Gardner.

„Nazovi mesec je svojevrsna autobiografija autorke Seli Gardner u kojoj ona kroz lik Stendiša Tredvela prezentuje svoje teško detinjstvo osobe sa disleksijom (poremećajem čitanja) i disgrafijom (poremećajem pisanja), prožeto odbacivanjem i nasilništvom od strane vršnjaka, kao i diskriminacijom od strane dela obrazovnog sistema. Uprkos tome, svoju borbu za mesto u društvu kao osobe sa hendikepom krunisala je diplomom Koledža umetnosti u Londonu, završenom pozorišnom školom i uspešnim poslom scenografa, kostimografa, ilustratora i autora knjiga za decu.

Njen junak se uprkos hendikepu koji deli sa svojim tvorcem, podjednako trudi da se uklopi, a kasnije i suprostavi okrutnom društvu distopijske zemlje Otadžbine koja drugačije i buntovne ne prihvata, čak štaviše gnusno kažnjava i muči. On mašta o zemlji “kroka kole” koju je video na starom TV-u, o nebeskoplavom kadilaku sa kožnim sedištima, ukusnom sladoledu, ali i jednoj svemirskoj ekspediciji na kojoj radi sa svojim najboljim prijateljem Hektorom.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/p/CMW_uq8J4Um/

Autor teksta: Marko Jovanović

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd