Duša se leči knjigom

Duša se leči knjigom, kaže Marko. I ponekad za sebe pronađe one koje ga rastave na sastavne delove, pa opet pokupe sve delove njega. Jedna od njih je o disleksičnom Stendišu. Autorka Sali Gardner bila je i sama disleksična i disgrafična. Svi su od nje digli ruke. Bila je „ona koju je nemoguće naučiti”. Zato je priča o Stendišu tako autentična i potresna. Jer je iz prve ruke. Iz neposrednog iskustva. Progovorila je duša Sali Gardner.

„Nazovi mesec je svojevrsna autobiografija autorke Seli Gardner u kojoj ona kroz lik Stendiša Tredvela prezentuje svoje teško detinjstvo osobe sa disleksijom (poremećajem čitanja) i disgrafijom (poremećajem pisanja), prožeto odbacivanjem i nasilništvom od strane vršnjaka, kao i diskriminacijom od strane dela obrazovnog sistema. Uprkos tome, svoju borbu za mesto u društvu kao osobe sa hendikepom krunisala je diplomom Koledža umetnosti u Londonu, završenom pozorišnom školom i uspešnim poslom scenografa, kostimografa, ilustratora i autora knjiga za decu.

Njen junak se uprkos hendikepu koji deli sa svojim tvorcem, podjednako trudi da se uklopi, a kasnije i suprostavi okrutnom društvu distopijske zemlje Otadžbine koja drugačije i buntovne ne prihvata, čak štaviše gnusno kažnjava i muči. On mašta o zemlji “kroka kole” koju je video na starom TV-u, o nebeskoplavom kadilaku sa kožnim sedištima, ukusnom sladoledu, ali i jednoj svemirskoj ekspediciji na kojoj radi sa svojim najboljim prijateljem Hektorom.”

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://www.instagram.com/p/CMW_uq8J4Um/

Autor teksta: Marko Jovanović

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4