Dosada u doba korone

Dosada u doba korone, sa kod kuće. Šta nam je činiti? Ima li pomoći?
– Dooosadno mi je!
Ova rečenica je noćna mora roditeljima, ma kog uzrasta im deca bila.
Iako su ti isti roditelji detinjstvo proveli sami sebi osmišljavajući i kreirajući vreme dokoličarenja: napolju, u igri s vršnjacima, u vožnji biciklima, na sportskim terenima.

Prva, spasonosna ponuda je – knjiga.

Deca često knjigu poistovećuju sa dosadom. Ponudite im nešto drukčije od lektire – humor, uvrnut, deci vrlo prijemčiv humor Dejvida Valijamsa. On je svetski fenomen i mora biti da nešto radi odlično, čim ga milioni dece na 53 jezika sveta obožavaju. Trilogija Najgora deca, za početak.
A onda romani, redom. U njima će se deca susresti sa svim temama sa kojima se i u životu mogu susresti, jer Valijams nema tabu tema. I to je dobro. A svim tim ozbiljnim temama pristupa sa specifičnim humorom.
Naučiti smejati se u životu problemima veliki je dar. Budite podstrekač tog dara.
Odlasci u pozorište i bioskop su posebna zadovoljstva. U ovim izmenjenim korona okolnostima, možete to učiniti onlajn. Ili, još bolje, možete osmisliti kućnu predstavu. Podelite uloge. Maskirajte se. Napravite scenu, šminku, kostimografiju, koreografiju. Kao početni likovi mogu vam poslužiti likovi iz trilogije Najgora deca, jer su tako divno uvrnuti i nesnosni, da će deca uživati u njihovom oživljavanju. Ima ih čak trideset, pa birajte!
Igrajte se raznih varijanata pogađanja, asocijacija ili pantomime. Uzmite za polazište naslove knjiga. Valijamsovi nude odlične asocijacije: Užasna tetka, Demonski zubar, Pacovski burger, Baka gangster
Uključivanje dete u svakodnevne aktivnosti je ne samo spasonosno, nego i edukativno. Biće im neophodne te veštine u životu. Pomaganje oko pravljenja kolača i igra sa testom je beskrajna zabava. Iskoristite je za priču o zdravoj i nezdravoj hrani, o receptima i načinu primene mernih jedinica. Pronađite u knjizi Baka gangster recept za čokoladno iznenađenje s kupusom i… nemojte ga isprobati, ali objasnite deci zbog čega nećete.

Ma koliko godina vaša deca imala, ne preterujte s količinom igračaka.

Deci one brzo dosade, a najčešće su najbolje igračke one koje sama deca naprave ili su jednostavne i nestrukturirane. Izbegnite zamku da dobijete razmaženkovića koji će tražiti još i još i još… kao Mira Dobrica u Tandrčku, romanu koji spremamo uskoro za vas.
Moderno doba nas je preplavilo ekranima, video-igricama i ostalim gutačima vremena. One su unekoliko korisne, jer mogu biti edukativne. Međutim, u slučaju iole povećane konzumacije, izazivaju razvojne smetnje. Koordinacija oko-ruka je poremećena. Fina motorika oslabljena. Govorno-jezičke sposobnosti umanjene. Unutrašnja napetost podignuta. Kreativnost se suzbija, a ne razvija.
Predlažemo vam da pročitate priču Sofronije, koji nikada domaći radio nije, pa će vam biti jasno o čemu pričamo.
Dosada nije isto što i mirovanje, odmor. Odmor je telu neophodan. Dosada je umu neophodna. Kako bi osmislio nove načine aktivacije. Vi, kao roditelj, možete i treba da budete jedino pokretač, motivator, nikako kompletan realizator dečjih aktivnosti. Ukoliko osim ovih knjiga želite dodatne aktivnosti za vašu decu, njih ćete pronaći kod stručnjaka – Marije Končar, master defektološkinje i njene stranice Pitajte defektologa. Klikom na link stići ćete do teksta Kako ispuniti vreme u samoizolaciji?, odakle možete preuzeti aktivnosti.
Dosada je, dakle, potrebna i korisna. Ono što mi želimo jeste da vam pomognemo da naučite dete da knjiga uvek jeste izbor. Dodarne predloge za čitanje potražite klikom na link: https://propolisbooks.com/
Autorka teksta: Tanja Lebović
Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd