Dorota, ne iz Oza, već iz knjige za dušu

Dorota, ne iz zemlje Oz

                                                   

Ogledalo gospodina Grimsa poljske autorke Dorote Terakovske, jedne od najpopularnijih autorki dečjih romana u Poljskoj, je reprezentativan primer romana koji koristi kao inspiraciju motive poznatih dečjih klasika poput Letopisa Narnije, Beskrajne priče i Alise iza ogledala, a uspeva da očuva originalnost od zapleta do raspleta, pa i samog kraja.

Kroz priču pratimo devojčicu vatrenocrvene kose Agatu koja ulazi u tajanstveni svet iza misterioznog ogledala, kupljenog u antikvarnici još misterioznijeg gospodina Grimsa. U put u nepoznato se upušta kako bi pronašla svog psa Dugog koji je iza ogledala zalutao pre nje. Odmah je primetila da gde god da se okrene, nešto ne štima. Nešto fali, svet u nečemu oskudeva, defektan je i oskrnavljen.

Ostatak teksta pročitajte klikom na https://www.instagram.com/p/CCy7_HSAOWH/

Autor teksta: Marko Jovanović

Untitled-1-400-x-400.png

Anđela, 17 godina: „Imam nastavnicu likovnog kojoj bih tako rado poklonila ovu knjigu. Ali ću onda imati keca do kraja godine.”

knjiga95-400.png

Dejan, 10 godina, prelistava Užasnu tetku: ,,Kako je tetka užasna, kad su sve tetke dobre”, ova nije dobra, kažemo, ,,jadno to dete s takvom tetkom.”

najgora_deca_na_svetu3.png

Boris, 10 godina: „Pročitao sam u Malom Zabavniku da Valijams nije napisao četvrti deo Najgore dece na svetu. Baš sam se razočarao. A da ga vi pitate da to ipak napiše, vi ga poznajete.”