Dorota, ne iz Oza, već iz knjige za dušu

Dorota, ne iz zemlje Oz

                                                   

Ogledalo gospodina Grimsa poljske autorke Dorote Terakovske, jedne od najpopularnijih autorki dečjih romana u Poljskoj, je reprezentativan primer romana koji koristi kao inspiraciju motive poznatih dečjih klasika poput Letopisa Narnije, Beskrajne priče i Alise iza ogledala, a uspeva da očuva originalnost od zapleta do raspleta, pa i samog kraja.

Kroz priču pratimo devojčicu vatrenocrvene kose Agatu koja ulazi u tajanstveni svet iza misterioznog ogledala, kupljenog u antikvarnici još misterioznijeg gospodina Grimsa. U put u nepoznato se upušta kako bi pronašla svog psa Dugog koji je iza ogledala zalutao pre nje. Odmah je primetila da gde god da se okrene, nešto ne štima. Nešto fali, svet u nečemu oskudeva, defektan je i oskrnavljen.

Ostatak teksta pročitajte klikom na https://www.instagram.com/p/CCy7_HSAOWH/

Autor teksta: Marko Jovanović

hajde-da-brojimo-zajedno-400.png

Jelisaveta, 4 godine: „A šta će žabi ova rupa?”, da te bolje vidi kažemo, „a nemoj da me i pojede kao Vuk Cvepaku.”

tuga-mamuta400.png

Uroš, 14 godina: „Jeste li vi proverili da taj Kajtek ima samo devet godina? Mnogo su mu pametna pitanja, ja ne znam da li bi mi pala na pamet, a stariji sam.”

Petronela-Jabucica400.png

Veselin, 7 godina: „A da li u toj njenoj kućici ima struje?” (u Petronelinoj jabuci), kažemo da ima i da ona ima i mikser i rernu i lampe, „a da li su njoj svici sijalice?”