Dorota, ne iz Oza, već iz knjige za dušu

Dorota, ne iz zemlje Oz

                                                   

Ogledalo gospodina Grimsa poljske autorke Dorote Terakovske, jedne od najpopularnijih autorki dečjih romana u Poljskoj, je reprezentativan primer romana koji koristi kao inspiraciju motive poznatih dečjih klasika poput Letopisa Narnije, Beskrajne priče i Alise iza ogledala, a uspeva da očuva originalnost od zapleta do raspleta, pa i samog kraja.

Kroz priču pratimo devojčicu vatrenocrvene kose Agatu koja ulazi u tajanstveni svet iza misterioznog ogledala, kupljenog u antikvarnici još misterioznijeg gospodina Grimsa. U put u nepoznato se upušta kako bi pronašla svog psa Dugog koji je iza ogledala zalutao pre nje. Odmah je primetila da gde god da se okrene, nešto ne štima. Nešto fali, svet u nečemu oskudeva, defektan je i oskrnavljen.

Ostatak teksta pročitajte klikom na https://www.instagram.com/p/CCy7_HSAOWH/

Autor teksta: Marko Jovanović

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”