Daleko od savršenstva (Valentajnovi)

Daleko od savršenstva može izgledati svaki tinejdžer samom sebi. Slavan ili ne, odrastao pod svetlima reflektora i na uvid svima ili u šumskoj kolibi. Tako mogu da se osete i roditelji, zapitani da li svoju ulogu vrše na pravi način.

Tinejdžerski roman Valentajnovi – Daleko od savršenstva Holi Smejl, autorke serijala Štreberka, završio je na čitanju kod psihološkinje. I, ne bi ona bila psihološkinja, da je tinejdžerske muke i dileme pomenute u njemu, nisu nagnale na sasvim drugačiji prstup čitanju. I sagledavanju tinejdžerskih problema.

Čitajući knjigu „Valentajnovi – Daleko od savršenstva“ autorke Holi Smejl, izdavača Propilis Books, imala sam problem da se izmestim iz uloge roditelja, iako mi je posao bio da je čitam kao stručnjak za porodične odnose.
Razmišljala sam o tome ko su uzori i idoli današnjoj omladini, ko su uzori i idoli mojoj deci, pa i o tome kakve poruke od nas naša deca dobijaju o sebi, da li dobijaju duple poruke koje ih zbunjuju, da li jasno komuniciramo svoju ljubav i prihvatanje njih kao osoba, da li na vreme primetimo kada neka od njih pati.

Pored ovih pitanja, stručnjak iz mene je sve vreme procenjivao poruke koje se šalju deci kroz datu knjigu, kao i procese koji se dešavaju kod junaka knjige.

O ovim junacima sam već pisala kada je izašao prvi deo gde je akcenat bio na najmlađem članu porodice, a sada se fokus prebacuje na „savršenog“ člana porodice. Fokus je na šesnaestogodišnjoj Fejt (nada) i:

  • Uticaju slave na njen privatni život i doživljaj sebe;
  • Uticaju očekivanja okoline na mentalno zdravlje članova porodice, kao i porodice kao sistema;
  • Razvodu braka roditelja;
  • Nemogućnosti postavljanja ličnih granica
  • Lošoj komunikaciji sa članovima uže i šire porodice, kao i prijateljima (kojim?);
  • Osećaja da je „previše“ i želje da se beži od problema;
  • Osećaja bespomoćnosti i nemoći;
  • Traganje za adekvatnom podrškom.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://maminovreme.org/2020/10/sta-kada-dete-pati/

Autorka teksta: Manuela Kamikovski

hajde-da-brojimo-zajedno-400.png

Jelisaveta, 4 godine: „A šta će žabi ova rupa?”, da te bolje vidi kažemo, „a nemoj da me i pojede kao Vuk Cvepaku.”

tuga-mamuta400.png

Uroš, 14 godina: „Jeste li vi proverili da taj Kajtek ima samo devet godina? Mnogo su mu pametna pitanja, ja ne znam da li bi mi pala na pamet, a stariji sam.”

Petronela-Jabucica400.png

Veselin, 7 godina: „A da li u toj njenoj kućici ima struje?” (u Petronelinoj jabuci), kažemo da ima i da ona ima i mikser i rernu i lampe, „a da li su njoj svici sijalice?”