Daleko od savršenstva (Valentajnovi)

Daleko od savršenstva može izgledati svaki tinejdžer samom sebi. Slavan ili ne, odrastao pod svetlima reflektora i na uvid svima ili u šumskoj kolibi. Tako mogu da se osete i roditelji, zapitani da li svoju ulogu vrše na pravi način.

Tinejdžerski roman Valentajnovi – Daleko od savršenstva Holi Smejl, autorke serijala Štreberka, završio je na čitanju kod psihološkinje. I, ne bi ona bila psihološkinja, da je tinejdžerske muke i dileme pomenute u njemu, nisu nagnale na sasvim drugačiji prstup čitanju. I sagledavanju tinejdžerskih problema.

Čitajući knjigu „Valentajnovi – Daleko od savršenstva“ autorke Holi Smejl, izdavača Propilis Books, imala sam problem da se izmestim iz uloge roditelja, iako mi je posao bio da je čitam kao stručnjak za porodične odnose.
Razmišljala sam o tome ko su uzori i idoli današnjoj omladini, ko su uzori i idoli mojoj deci, pa i o tome kakve poruke od nas naša deca dobijaju o sebi, da li dobijaju duple poruke koje ih zbunjuju, da li jasno komuniciramo svoju ljubav i prihvatanje njih kao osoba, da li na vreme primetimo kada neka od njih pati.

Pored ovih pitanja, stručnjak iz mene je sve vreme procenjivao poruke koje se šalju deci kroz datu knjigu, kao i procese koji se dešavaju kod junaka knjige.

O ovim junacima sam već pisala kada je izašao prvi deo gde je akcenat bio na najmlađem članu porodice, a sada se fokus prebacuje na „savršenog“ člana porodice. Fokus je na šesnaestogodišnjoj Fejt (nada) i:

  • Uticaju slave na njen privatni život i doživljaj sebe;
  • Uticaju očekivanja okoline na mentalno zdravlje članova porodice, kao i porodice kao sistema;
  • Razvodu braka roditelja;
  • Nemogućnosti postavljanja ličnih granica
  • Lošoj komunikaciji sa članovima uže i šire porodice, kao i prijateljima (kojim?);
  • Osećaja da je „previše“ i želje da se beži od problema;
  • Osećaja bespomoćnosti i nemoći;
  • Traganje za adekvatnom podrškom.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link: https://maminovreme.org/2020/10/sta-kada-dete-pati/

Autorka teksta: Manuela Kamikovski

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd