Artelje, slike i Ratovi veštica

Artelje je jedan umetnički atelje ušuškan u Zemunu. Početna ideja bila je da tamo zalaze deca, uče od Tatjane Trajković da slikaju različitim tehnikama, ali se ideja proširila. I sad tamo dolaze baš svi koji vole boje i četkice. Ima i nekoliko baka.

Jedne subote, okupili su se David, Ogi, Staša, Milica, Anđa, Maša, Petar i Marta. Tanja im je čitala knjigu Ratovi veštica Šibel Paunder. Bilo je to da steknu uvid u radnju i dobiju inspiraciju. Volimo kada oni koji rade sa decom koriste knjige za upoznavanje, razbijanje leda, učenje novih reči, smišljanje novih igara…

Čitala im Tanja je o šeširima, haljinama, modnim dodacima koje veštice u ovom romanu vole. Jer, ovo nisu one veštice sa baburastim nosom, bradavicom na njemu i dlakama okolo. One koje bacaju zle čini i zlokobno se cerekaju u mraku, smišljajući novu nepodopštinu.

Ne, ovo su umiljate veštičice, devojčice kao sve ostale, sa izraženim osećajem za modu i lepo.

Žive u podzemnom svetu, dobro, ali ništa drugo ne bi ih odalo.

Jednom u sedam godina održava se takmičenje, vrlo važno za čitav Blistograd. Blistograd je ime veštičjeg grada u kom se radnja dešava. Za one koji žele da znaju šta je dalje bilo, poruka glasi: zavirite u knjigu.

Ovako su mali umetnici doživeli veštice (ne nužno iz ove knjige):

                                                                                           

„Izložbu” radova možete pogledati klikom na link: https://www.facebook.com/artelje.atelje/posts/808512499555100

 

 

Kucica-300x300.png

Teodor, 10 godina: „Kada izlazi Kućica 39?” Uskoro, kažem. „To si mi rekla i juče.”

Tatu-i-Patu-400-x-400.png

Elena, 5 godina (kažemo joj da izabere najsmešniju reč od ponuđenih; sluša i počinje da se smeje): „Braaaabonjaaaak. Ja i ne znam šta je to, ali smeeešno je. A šta je pundravac? A dodole? A hoklica? A Gargamel?”

Untitled-1-400-x-400.png

Iva, 11 godina: „A da li vi znate od Valijamsa, da li su ti njegovi učitelji stvarni?” Kažemo da se nadamo da ih je izmislio. „Pa ne može baš sve tako da ih izmisli, mora da nekog takvog i poznaje.”