Ako ste mislili da poznajete bajke…

Ako ste mislili da poznajete bajke, da znate šta se u njima zbiva, ako ste mislili da poznati bajkoviti likovi u njima žive srećno do kraja života, grdno ste se prevarili.

Uskočite brzo u ovu knjigu i uverite se. Mislite da je to nemoguće? Lana će vas razuveriti.

U selu Mali Hilkot, u kome živi devojčica Lana sa bratom Harisonom i roditeljima, nikad se ništa ne dešava. Zato kada se niotkuda stvori veliki supermarket Lana i njena mama moraju da ga posete. Naravno da ih tamo čeka mnoštvo ponuda koje se ne odbijaju i naravno da je majka oduševljena sjajnim popustima, ali ne i Lana. Nju ne zanimaju kućne potrepštine, ona samo želi da pronađe policu sa knjigama.

Lutajući tako po supermarketu, nailazi na neobičnog čoveka i od njega uzima još neobičniju, prašnjavu, staru knjigu bajki.

“Ako želiš da dete nešto pročita…”, prošaptao je sebi u bradu. “Reci da je zabranjeno.”

Pretpostavljate da ju je čovečuljak prevario poznatim trikom “ne uzimaj ovu knjigu, previše je strašna za tebe, ti si još uvek mala za nju”, probudivši ogromnu znatiželju kod Lane.

Kod kuće mama čita Lani bajke, ali nijednu do kraja, pribojavajući se da su prilično surove za devojčicin uzrast. Zato bira Trnovu Ružicu, po njenom mišljenju najpristupačniju dečjem uhu. Kako se samo prevarila…

Lana je opčinjena pričom i pošto-poto želi da nastavi sa čitanjem. Međutim, mama odlaže knjigu, prekinuvši priču na najzanimljivijem mestu.

Zato Lani ne preostaje ništa drugo nego da ponovo poseti supermarket, sretne čudnog čovečuljak i sazna ostatak priče.

Najbolji način za to je da i brata uvuče u čitavu priču. Otkrivši portal sakriven među bombonama sa ukusom šerbet-limuna, oni upadaju pravo u bajku gde ih čekaju obrti kakve nisu mogli ni da sanjaju.

Kakva ih neverovatna avantura čeka svaki put kada prođu kroz portal. I ne samo avantura, već i važan zadatak da pomognu stanovnicima bajke koji su se našli u strašnoj nevolji. I Lana i Harison će biti u velikoj opasnosti, spoznaće da bajke nisu onakve kakvim su ih oni doživljavali, saznaće da se mogu i preplitati, ali će usput upoznati i svoju sopstvenu snagu, koja ne bi bila ništa bez znanja u njihovim glavicama.

Ostatak teksta pročitajte klikom na link

Autorka teksta: jeja_librarian_girl

Autorka slike: jeja_librarian_girl

Untitled-design-36.png

„Pročitao sam u Veseloj anatomiji ono o sinesteziji, a mi smo to učili iz srpskog.”

Veljko, 15
Untitled-design-35.png

„Je l’ znaš ti da je Dejvid Valijams i sudija u Britain’s got talent?” „A je l’ znaš ti da je Markus Rašford i pisac?”

Nikola, 11
Untitled-design-34.png

„A zašto ima 💩 na knjizi?” „Zato što je to priča o nastanku kakice.” „Mamaaa, teta je rekla kakica, a ti meni ne daš da kažem.”

Teodora, 4
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd