Dejvid Valijams – uskoro novi roman!

Dejvid Valijams, među vodećim dečjim piscima u svetu po popularnosti, objavio je novi roman. Uskoro će obradovati sve čitaoce, ma kojoj generaciji pripadali, iako je zvanično Valijams znamenjen uzrastu 8+.

Novi roman zove se Tandrčak. Ko ili šta je tandrčak?

                                                                  

Da bismo došli do tog odgovora, moramo otići korak unazad.

Ko je Mira Dobrica?

Mira Dobrica je devojčica čije ime implicira da je mirna i dobra. Ali, ona to nije! Ona je sve, samo ne to! Mira Dobrica ima divne roditelje, bibliotekare, koji joj od rođenja ispunjavaju svaku želju (verovatno baš tu, već na samom početku, uletevši u zamku mnogih današnjih roditelja). Sve njene kaprice pripisivali su fazi, već nekoj, samo što su se te faze neprekidno smanjivale. Mira je uvek želela još svega, bila je nezasita u prohtevima. Kada ne bi dobila predmet svoje želje, postajala bi glasna. Vrlo, vrlo glasna. I ta buka ne bi prestala dok zahtev ne bi bio ispunjen.

Osvanuo je Mirin deveti rođendan. Šta da poželi dete koje ima sve? Samo još… još… Tandrčka! Šta je tandrčak? Ko je tandrčak? Da li tandrčak postoji? Ako postoji, kako da ga Marta i Moris pronađu? Odgovore moraju da potraže u Monstrumpediji. A to je knjiga koja koja se krije u podrumu biblioteke u kojoj rade. Iz te knjige saznaće da tandrčak živi u najdubljoj, najmračnijoj, najdžunglastijoj džungli.

Tako počinje avantura koja je toliko urnebesna, da klinci neće moći da je čitaju u tišini. Niti da je ostave do samog kraja!

Za mlađe čitaoce, ili one koji knjigama generalno prilaze s oklevanjem, tu su fantastične ilustracije Tonija Rosa na svakoj stranici. Humor ovih ilustracija, zajedno sa specijalnim fontovima koji naglašava reči, živi sopstveni život, dodatno doprinoseći humoru čitave knjige i smešnih momenata u njoj.

Godinama intenzivno razmišljamo u čemu je tajna Valijamsove popularnosti među decom.

Mislimo da se tajna krije u iskrenosti, preterivanju i humoru. Iskrenost da se progovori o baš svakoj temi koja može da se dogodi bilo kom detetu na planeti. Valijams ne preza od pominjanja siromaštva, smrti, socijalnih neprilika, izdaje, prevare, podmetanja. Od slučaja da je moguće da otac sam brine o detetu i pritom je u invalidskim kolicima, da majke napuštaju decu, da dede mogu da obole od Alchajmera, da loši ljudi postoje, da deca mogu biti siromašna…

Kako bi se loše okolnosti lakše prihvatile, Valijams u njima pretera, dovede ih do apsurda. Ali onda dolazimo i do poslednjeg, a presudnog, činioca Valijamsove uspešnosti: humora. Sve loše prilike u životu lakše se savladavaju ukoliko pokušamo da ih posmatramo s vedrije strane. Da ih pobedimo osmehom. Smejući se, deca su već prihvatila pomen ,,teške” teme i mogu o njoj da razgovaraju. I tu roditelji stupaju na scenu: mogu da nastave razgovor na bilo koju temu. Mogu i da osmisle brojne aktivnosti kojima će ovi romani biti spiritus movens. Ukoliko nemate ideja, slobodno se poslužite nekim našim.

Dejvid Valijams je o knjizi Tandrčak rekao: „Napisao sam ovu knjigu sa jednom jedinom željom – da nasmejem čitaoce i ništa više. Mislim da je ovo moja najsmešnija knjiga i nadam se da će privući mlade čitaoce, a posebno one koji u čitanju ne uživaju, bilo gde u svetu.ˮ

Autorka teksta: Tanja Lebović

Svemirko.png

„Kakve veze ima Svemirko s Trampom?” (Ne znamo, pročitaj.) „Možda je on vanzemaljac, onako riđ.”

Teona, 24 (kupuje za sestru)
Spajdermen.png

„Bilo bi kul da ja mogu da skačem kao Supermen po zgradama. Onda ne bih morao da se guram u prevozu.”

Dušan, 8
Glisa-i-Misa.png

(Kako ti voliš tebi da tepaju, vidiš kako Miša tepa Mici i krofnice i pufnice i smokvice i breskvice…?)

„Ja volim samo da me zovu Lenka.”

Lenka, 6
Phone: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, YUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd