Акција!
nazovi_mesec_akcija

Nazovi Mesec – AKCIJA

693,00 din. 399,00 din.

127x200mm
latinica
broširani povez
strana: 285

cena u knjižarama: 693,00 din.
AKCIJSKA CENA: 399,00 din.

leaf-through-sr

Kategorije: , , Ознака: ID Knjige 2292

O knjizi

Edicija: Čaj u pet

Ključne reči: disleksija, distopija, mašta, buntovništvo

Stendiš, glavni junak romana, disleksičar je i disgrafičar, koji shvata da je njegova jedinstvenost koju ostali smatraju hendikepom, zapravo originalan način mišljenja. Ističe se jaz između pojavnosti i stvarnosti, moć iluzije i značaj snova, ima više nego dovoljno bajke i teatra. Postoje aluzije na veštice i princeze, kao i na scenske pejzaže. Zvaničnici Otadžbine nisu suptilne kreacije, već karikature koje predstavljaju ugnjetavanje, okrutnost ili pohlepu. A čitaoci treba da popune sve praznine po sopstvenom nahođenju.

Stendiš je »povetarac u parku mašte«. On živi sa dedom u distopijskoj Engleskoj sredinom pedesetih godina prošlog veka, a kada se Hektor sa porodicom doselio u susedstvo, dvojica dečaka beže iz sivog i surovog sveta u imaginaciju, sanjajući planetu Nepotpun, na kojoj postoji zemlja Kroka-Kole, u kojoj sunce sija u tehnikoloru i gde voze kadilak boje sladoleda. Jer je najbolja stvar koju imamo naša mašta, a Stendiš i Hektor je imaju napretek.

Sally Gardner_smallSeli Gardner (1954, Birmingem) nije naučila da čita sve do svoje četrnaeste godine, jer je disleksija bila nepoznat pojam i dijagnoza. Pronašla se na Koledžu za dramu i umetnost i nakon završetka radila kao dizajnerka scene u pozorištu, pre nego što je počela da piše i ilustruje. ,,Čvrsto verujem da je disleksija poput Rubikove kocke: potrebno je vreme da shvatite kako da je sastavite, ali jedanput kada uspete, biće to neverovatan dar. Problem sa disleksijom kod velikog broja mladih ljudi je što je njihovo samopouzdanje toliko oštećeno negativizmom nastavnika i školskih drugara, da je potreban vrlo jak karakter da biste iz škole izašli smejući se.“
Nagrade: -Kosta nagrada u kategoriji dečje knjige 2012.
-Karnegi medalja 2013.
-Andersenova nagrada 2014.

slike_iz_zivota_zmajeva-1.png

Jelena Andrić, ,,Propolis Books – prirodni antibiotik za moždane vijuge.“

treberka_konačno_savršena.png

Katarina Borić 12 godina: ,,Knjiga na dar – najlepša i najvrednija na svetu stvar.“

Magicni_kovceg_bajki.png

Teodor Leković (6 godina, na pitanje: Šta bi ti rekao, šta su bajke?): ,,Bajke to su… To je Magični kovčeg bajki.“

Telefon: 011 214-15-88
Faks: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, JUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd